Uručene Državne nagrade za sport „Franjo Bučar“ za 2021. godinu

Uručenje nagrada održava se svake godine krajem studenoga, kada se obilježava i rođendan utemeljitelja hrvatskog olimpizma Franje Bučara po kojem nagrade nose ime.

U Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac 26. studenoga uručili su Državne nagrade za sport „Franjo Bučar“ za 2021. godinu, najveće državno priznanje koje Republika Hrvatska dodjeljuje našim sportašicama i sportašima, trenerima, stručnim djelatnicima i svim pojedincima koji čine sustav sporta.

Dobitnici državne nagrade za sport Franjo Bučar za životno djelo u 2021. godini su: jedan od najboljih svjetskih vaterpolskih sudaca Željko Klarić, istaknuti košarkaš i košarkaški trener Mihovil Nakić-Vojnović te nekadašnja vrhunska atletičarka i trostruka olimpijka Đurđa Fočić-Šourek.

Dobitnici godišnje nagrade su zlatni olimpijci iz Tokija Matea Jelić, Nikola Mektić i Mate Pavić, paraolimpijke Anđela Mužinić i Helena Dretar-Karić, bivši košarkaši Damir Šolman, Željko Jerkov, košarkaški trener Slavko Trninić, izbornik hrvatske ženske rukometne reprezentacije Nenad Šoštarić, liječnik Boris Labar, bivši dekan Kineziološkog fakulteta Damir Knjaz i Hrvatski taekwondo savez.

Odluka o dobitnicima nagrada donesena je temeljem prispjelih prijedloga na ovogodišnji natječaj, a donio ju je Odbor Državne nagrade za sport Franjo Bučar koji čine Tomislav Krističević, Marijeta Ćelić, Vlado Šola, Perica Bukić, Damir Martin, Stipe Pletikosa, Stojko Vranković, Mihovil Španja i Ana-Marija Vuković.

– Zahvalna sam na svemu što mi se događa nakon Tokija. Nisam bila ni svjesna da će oko mene biti toliko ljudi koji su prepoznali moje uspjehe. Imam još puno ispred sebe, tek sam na početku, sa samo 23 godine. Dobro sam se odmorila nakon Tokija i planiram nastaviti još jače trenirati za Svjetsko i Europsko prvenstvo iduće godine, želja mi je osvojiti i te dvije titule – samouvjerena je junakinja Olimpijskih igara u Tokiju, zlatna taekwondašica Matea Jelić.

U ime laureata nagrade za životno djelo zahvalila je nekadašnja vrsna atletičarka Đurđa Fočić Šourek, iz čijeg izlaganja je vrlo upečatljiva ostala rečenica:

– Sport nije samo žrtva i odricanje, nego i odabir. I to sjajan odabir!

Svakom dobitniku nagrade za životno djelo dodijeljena je povelja i zlatna medalja s likom Franje Bučara te novčani iznos od 50.000 kuna. Dobitnicima godišnje nagrade dodijeljena je povelja i medalja s likom Franje Bučara te novčani iznos od 20.000 kuna.

Autor: hoo.hr

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Atletska utrka – 1. rudarski cener

Read Next

Ciklokros liga powered by TRAIL – 2. Kolo Ludbreg