Atletska utrka – 1. rudarski cener

Ivanečki rudarski dani – 1. rudarski cener
Rudarstvo u ivanečkom kraju ima dugu tradiciju. Najstarije nalazište željezne rude nalazi se u dolini potoka Željeznice s tragovima željezne troske koji upućuju na primitivnu industriju taljenja željeza u prahistorijsko vrijeme.
Rudari

Ivanečkim rudarskim danima želi se obogatiti turistička, gospodarska i kulturna ponuda, unaprijediti turistički proizvod destinacije. Između ostalog primarni cilj organizacijom u ljetnom i zimskom terminu je utjecati na očuvanje kulturno-povijesnog nasljeđa i baštine ivanečkoga kraja, te stvaranje inovativnog turističkog proizvoda.

U sklopu zimskog dijela Ivanečkih rudarskih dana, u subotu 4. prosinca, održat će se atletska utrka 1. rudarski cener.

Rudarska utrka prva je takva u Hrvatskoj, a održava se na blagdan sv. Barbare – zaštitnice rudara.

S početkom u 10 sati, održat će se dvije utrke – glavna u dužini od 10 km i utrka „Mali rudar“ za djecu i mlade u dužini od 2.8 km. Start utrka bit će na glavnom trgu u Ivancu, a cilj u novouređenom Gradskom parku odmah do glavnog trga. Sudionici će tako trčati u blizini nekadašnjih rudarskih lokaliteta ivanečkog kraja i upoznati ljepote Planinarskog grada.

Prijavite se OVDJE

Organizator utrke je AK Varaždin u suradnji s Turističkom zajednicom grada Ivanca pod pokroviteljstvom Grada Ivanca.

U sklopu manifestacije održat će se i mini sajam OPG-ova iz ivanečkog kraja. Bit će to prilika da proizvođači promoviraju svoje djelatnosti te da se građani-posjetioci opskrbe s proizvodima u predblagdansko vrijeme.  

Ovo je ujedno i jedna od prvih manifestacija kojima započinje Advent u Ivancu.

Tradicija rudarstva u ivanečkom kraju

Željezna ruda limonit kopala se podno kapele Svetog Duha pored “Vražje pećine”, a koristila se kao oker za bojanje. U “Temnom dolu” iznad Prigorca davno je bilo nalazište željezno-manganske rude, što potvrđuje napušteni rov i tragovi raznih ruda.

Rudno blago Ivančice od davnina je privlačilo rudare, pa ima indicija da su ovdje rudu kopali njemači rudari (Sasi), a kasnije i rudari iz Francuske.

Prva geološka istraživanja u sjeverozapadnoj Hrvatskoj započeli su austrijski geolozi sredinom 19. stoljeća, a poznavanje geološke građe pojedinih ležišta omogućavalo je veću eksploataciju. Razna dionička društva iz Beča, Budimpešte i Belgije ovdje su bavila eksploatacijom naših rudnih bogatstva.

Sredinom prošlog stoljeća na sjevernim padinama Ivančice radio je rudnik cinka i olova na lokalitetu Velike obreši. Rudnik “Kraševski zviri” se tada procjenjivao se na 20.000 tona rude. Napušten je zbog velikih prodora vode i sve manjih količina rude.

Dogovor rudara
Ivanečki ugljenokop 1920. godine

Uz ovo nalazište vezana je i Talionica cinka u Kuljevčici koja je radila od 1863. do 1883. godine kada je zbog pomanjkanja domače rudače i velikih troškova dopreme rude iz Koruške tvornica zatvorena.

Početkom 20. stoljeća rudarstvo se u Ivancu i okolici intenzivnije razvija. Slojevi lignita pokazali su se dovoljnima za stogodišnju eksploataciju. Otvorena su brojna okna, a u rudnicima je do II. svjetskog rata radilo do 800 radnika.

U Ivancu je vađenje ugljena okončano 1962. godine, a proizvodnja Ivanečko-ladanjskih ugljenokopa ugašena je 1975. godine. Eksploatirane količine ugljena procjenjuju se na 3,5 milijuna tona do 1945. godine, a od 1945. do 1975. godine na još 7,8 milijuna tona ugljena.

Autor: turizam-vzz.hr / ivanec-turizam.hr

Fotografija: Pointers produkcija i arhiva TZ Ivanec

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Grad Korčula

Read Next

Uručene Državne nagrade za sport „Franjo Bučar“ za 2021. godinu