Ruta spisateljica u Ogulinu

Ruta spisateljica (eng. Women Writers Route) nova je kulturna ruta razvijena na inicijativu Foruma slavenskih kultura čiji je cilj promicanje lika i djela žena koje su značajno doprinijele književnom i kulturnom životu te borbi za ljudska prava na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće.
Ivanina kuća bajke

Ruta je u srpnju i službeno prijavljena Institutu za kulturne rute Vijeća Europe. Razvija se na inicijativu i pod vodstvom Foruma slavenskih kultura.
Spisateljice su najavile borbu za ravnopravnost spolova kakvu danas poznajemo i poštujemo, i kako je definira Opća deklaracija o ljudskim pravima, Europska konvencija o ljudskim pravima, a odskora i Povelja PEN-a i Ženski manifest.

Ruta spisateljica usredotočena je na izvanrednu književnost i životne priče koje su obilježile borbu za ljudska i ženska prava početkom 20. stoljeća. Njihova jedinstvena uloga u povijesti i kulturnoj baštini slavenskog svijeta i cijele Europe bila je iznimno važna, ali nikada zapravo priznata. Ruta spisateljica iznimno je živopisan način otkrivanja tih posebnih života i kreativnosti.


Povezuje simboličke i fizičke točke života i rada spisateljica – muzeje, spomen sobe, čitaonice, spomenike, knjižnice i druge javne prostore. Osim znanstvenih i kulturnih aktivnosti, ruta će uključivati i obogaćivati lokalne zajednice i turističke znamenitosti, kreativnu industriju, gastronomiju i kulturni turizam.

Ogulin je jedan od gradova koji se među prvima pridružio udruzi osnovanoj u lipnju 2021. godine upravo s ciljem formiranja i certificiranja ove rute pri Institutu za kulturne rute Vijeća Europe, kao i Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke koji je i nacionalni koordinator za implementaciju Rute u Hrvatskoj. Ravnateljica Ivanine Kuće bajke, Tihana Turković, ujedno je i predsjednica programskog vijeća, a gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović imenovan je počasnim predsjednikom udruge zbog potpore koju Grad Ogulin iskazuje razvoju ove Rute.

U svrhu revizije prijave Rute spisateljica pri Institutu za kulturne rute Vijeća Europe, grad i Ivaninu kuću bajke posjetile su Katalin Nagy iz Mađarske, inače profesorica na Sveučilištu Miskolc, Andreja Rihter, predsjednica udruge, ujedno i direktorica Foruma slavenskih kultura, i gospođa Mateja Jančar, voditeljica projekata u Forumu slavenskih kultura iz Slovenije. Službenom prijemu nazočili su gradonačelnik Grada Ogulina Dalibor Domitrović, zamjenik gradonačelnika Daniel Vukelja, ravnateljica Ivanine kuće bajke Tihana Turković te direktorica Turističke zajednice grada Ogulina Sonja Drašković Dedić. Gošćama je predstavljena postojeća gradska infrastruktura kao i mnogobrojni projekti koji promiču kulturu i turizam, a time i lik i djelo najpoznatije hrvatske spisateljice Ivane Brlić Mažuranić.

Ogulin

Ogulin je savršen primjer implementacije Rute u praksi, kao i načina na koji se svi javni i privatni dionici uključuju u promicanje književnog rada i života Ivane Brlić-Mažuranić, jedne od autorica koju predstavlja ova Ruta.

Autor: visitogulin.hr

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Kuterevo – utočište medvjeda

Read Next

Uživajte u čarobnim bojama jeseni, koje se zrcale u vrilima Gacke