Održane radionice Tradicijskog lončarstva ručnog kola iz Potravlja

Tradicijsko lončarstvo ručnog kola iz Potravlja od 2013. ima status nematerijalnog kulturnog dobra, te ga je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske nominiralo za zaštitu UNESCO-a.

Od iznimne je važnosti sačuvati ovaj segment naše tradicijske kulture i omogućiti nastavak razvoja, prenošenjem na mlađe naraštaje.

Upravo s tim ciljem Turistička zajednica grada Sinja, uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, održava radionice Tradicijskog lončarstva ručnoga kola iz Potravlja.

22. listopada 2021., u organizaciji Turističke zajednica grada Sinja te uz
potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Muzeja Cetinske krajine –
Sinj i Grada Sinja, u prostorijama Muzeja Cetinske krajine uspješno su održane dvije
edukativne radionice za djecu i odrasle na temu „Tradicijsko lončarstvo ručnog kola iz
Potravlja“.

U uvodnom dijelu Danijela Petričević Banović, kustosica Muzeja Cetinske krajine u Sinju, održala je zanimljivo i poučno predavanje na temu tradicijskog lončarstva. Nakon toga uslijedila je prezentacija i vodstvo Ivana Knezovića kroz faze pripreme i obrade gline do finalnih lončarskih proizvoda. Svi koji su iskazali želju i interes mogli su sudjelovati u izradi lončarije pod njegovim stručnim vodstvom.

Kao i ranijih godina, radionica za djecu održana je u suradnji s dječjim vrtićem „Bili Cvitak“ i gospođom Anom Glavinović, koja je asistirala gospodinu Ivanu Knezoviću kod izrade predmeta od gline. Na kraju radionice, ponosni mali polaznici svoje rukotvorine ponijeli su sa sobom, kako bi njima ukrasili prostorije dječjeg vrtića. Ove godine su se u radionice uključili i učenici 4.f razreda Tehničke i industrijske škole Ruđera Boškovića koji su sudjelovali u sklopu školskoga projekta Istraživanje kulturne baštine pod mentorstvom profesora Branimira Romca.
Gospodin Ivan Knezović, koji je redovni voditelj ovih edukativnih radionica, ujedno
je  i među posljednjima koji se bave ovim tradicijskim zanatom.

Sudionici radionica dobili su unikatne suvenire koje je osobno izradio voditelj gospodin Ivan Knezović, a najmlađi polaznici dobili su male pekice i medenjake za uspomenu. Kao dodatak ovim radionicama, u glazbenom dijelu večeri, nastupili su članovi Udruge za očuvanje baštine cetinskog kraja i KUD – a Dicmo, koji su prigodno izveli tradicijske napjeve ojkavicu: mušku i žensku reru, koja se također nalazi na popisu nematerijalne baštine Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Priču o procesu izrade, kao i tradiciji ove nematerijalne kulturne baštine, možete
pogledati na linku autora Ante Gugića i Ante Gašpara, kao i reportažu s radionice: 
https://youtu.be/patVsrvJAb8
https://youtu.be/c128eW6Krgw
https://youtu.be/K2Uv-7dhsZc

Autor: www.visitsinj.hr

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Muzeju krapinskih neandertalaca s Nalazištem Hušnjakovo dodijeljena prestižna nagrada

Read Next

Hrvoje Pezo: U Hrvatskoj korisnik dentalne usluge iz zdravstvenog turizma dobiva vrhunsku kvalitetu