Osjeti Osijek – ispuni tijelo i duh

Na mjestu gdje istok susreće zapad, a Drava privodi kraju put ka moćnom Dunavu, našao se urbani grad zelene duše.

Okusi tradicionalnih i modernih specijaliteta sljubljeni s vrhunskim vinima i pivima, mirisi trave i cvijeća u gradskim oazama – parkovima, znamenitosti i koloriti koji ostavljaju bez daha te različite aktivnosti za sve uzraste zaintrigirati će i ispuniti svačije srce.

Ostavite za sobom poznatu dnevnu rutinu i zaputite se prema gradu na Dravi gdje vas čekaju čari istočne Hrvatske koje se očituju u opuštenom panonskom mentalitetu, kulturi bogatog stola i toplini domaćina, ali dopustite i da vas očara urbani gradski štih iza kojeg se krije bogata prošlost i srednjoeuropska građanska kultura.

Miris prirodnog

Ako Vam je najveći užitak izaći na svježi, čisti zrak prožet mirisima prirode ili obližnje rijeke, sigurno će Vas zanimati podatak da je Osijek najzeleniji grad u Hrvatskoj. Stoljetne krošnje koje počivaju u 17 parkova te najljepša riječna šetnica zvana Promenada koja se proteže od istoka do zapada grada pružiti će vam osjećaj koji se pronalazi u spokoju prirode, a pritom će Vam pri ruci biti sve čari urbane sredine. Kako se mijenjaju godišnja doba, tako osječke ulice prožimaju različiti mirisi pa Vaš njuh može ispuniti miris procvjetale lipe, pečenog kestenja, svježe ubranog cvijeća… Mirisi će Vas najglasnije dozivati sa zelene tržnice Gornjeg grada – Pijace – gdje se isprepliću svježi, domaći sastojci, voće, povrće, meso, riba…

Okus obilja

Nakon što vas je njuh proveo osječkim parkovima, Promenadom i na kraju doveo do tržnice, gdje ste uživali razgledavajući ponudu naših malih proizvođača, vodstvo je preuzeo želudac koji je nakon predivnih boja i mirisa Pijace spreman za lokalne delicije. Osijek je grad spoja modernog i tradicionalnog pa se ovdje možete počastiti vrhunskim mesnim proizvodima ukomponiranim u, primjerice, prepoznatljive i pristupačne burgere i wrapove, a od brze hrane tu je i nadaleko poznata Slavonska pizza. No, poželite li počastiti svoje nepce tradicionalnijim okusima šireg područja grada, kušajte, primjerice, perkelt od riječne ribe i domaće tjestenine ili specijalitete od crne slavonske svinje. Ne propustite sljubiti jelo s čašom vina osječkih vinara ili se opustiti uz lokalno pivo.

Dodir prošlosti

Osijek je grad fascinantne, multikulturne prošlosti koji su dotakle brojne civilizacije. Prošečite se samo Europskom avenijom duž koje se proteže najduži niz pročelja secesijskog stila u ovom dijelu Europe, ili se popnite na bastione barokne Tvrđe gdje su nekoć kročili Austrougarski časnici. Ako putujete sa svojim najvećim blagom, djecom, dopustite im da se popnu na topove podno Tvrđinog vodotornja. Posjetite jedan od najvećih muzeja općeg tipa u Hrvatskoj, Muzej Slavonije, i dotaknite izložbene artefakte antičke Murse, stare rimske kolonije i Andizetskog naselja koje je postojalo na području grada, ili pak razgledajte Izložbu školjaka i vodenog svijeta nekadašnjeg Panonskog mora. 

Vizure sadašnjosti

Što je Osijek danas? Čine li naš grad prepoznatljive vizure konkatedrale sv. Petra i Pavla, viseći most preko Drave i bijelo plavi tramvaj, ili su to ljudi, događaji i kultura? Ne postoji jedan odgovor, jer grad je i materijalna i nematerijalna kultura i baština, ali uvijek je zanimljivo primijetiti što ga čini jedinstveni u Hrvatskoj i široj regiji.

Osim poznatog essekerskog narječja koje je zamijenio novi sleng lega i legica, Osijek je postao poznato mjesto sportskih, zabavnih i kulturnih događanja poput Pannonian Challenge-a, DOBRO World cup-a, Osječkog ljeta kulture, Dana Piva, HeadOnEast-a, Adventa i brojnih drugih manifestacija.

Spojite ugodno s ugodnijim i pogledajte kako grad izgleda kada se zabavlja te ga posjetite u vrijeme velikih događanja koja se protežu kroz čitavu godinu.

Fotografija: Samir Kurtagić

Autor: tzosijek.hr

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Lastovski poklad

Read Next

Hrvatska kuhinja