Održana je 54. Iločka berba grožđa – sjajni vinari i inovativna robotika za najmlađe

Tradicionalna Iločka berba grožđa slavi početak berbe i svake je godine sve raskošnija.

U sklopu 54. Iločke berbe grožđa u Iloku u srednjovjekovnoj jezgri grada gosti su početkom rujna mogli uživati uz kulturno umjetnički program i bogat zabavni sadržaj te prateću ugostiteljsku ponudu okruženi rodnim vinogradima, raspršenim u okolici Grada i obroncima Fruške gore.

Širom svijeta poznato Srijemsko vinogorje i vrhunski vinski podrumi Iloka otvorili su svoja vrata za razgled i degustaciju, a ove godine posebno su ponosni na brojne nagrade osvojene na Decanter natjecanju u Londonu od kojih je najsjajnija nagrada za jedno od najboljih ocijenjenih vina kontinentalne Hrvatske – srebrna medalja osvojena s 93 boda za Buhačevu Graševinu Šuma 2019. Ista vinarija osvojila je i srebro za Graševinu Liska uz broncu za Merlot Liska iz 2017.

Ilok ove uspješne 2021.godine broji deset Decanterovih nagrada – uz Buhačeve tri, osvojene su i brončane medalje za Graševinu 2020. Vinarije Dragun i za Chardonnay 2020., Pinot bijeli 2020., Rose Frankovku 2020., Graševinu 2020. Iločkih podruma. Vinarija Vinolog. Osvojila je srebro za Éclat Cabernet Sauvignon 2018..

Svake se godine u sklopu iločke berbe grožđa obilježava i tradicija – Pudarina u vinogradima. Pudarina je običaj čuvanja grožđa prije berbe, vrijedna baština. Kako običaj ne bi pao u zaborav i ove se godine na ekonomiji Vukovo održala “Tradicionalna pudarina“. Gostima je na raspolaganju bio i turistički vlakić “Traminac express“ za vožnju kroz vinograde Vukova do najviše pozicije “piramide“ s koje se pruža prekrasan pogled na Ilok i srijemske brežuljke.

Dašak prošlih vremena starog kraljevskog grada Iloka dočaran je kroz kostimirane interpretatore baštine – mlade Iločane. Klub mladih “Volja” realizirao je Kviz znanja u Kuriji Brnjaković. Posjetitelji su razgledali Interpretacijski centar Ilok Vrata Hrvatske.

Održane su brojne kreativne dječje likovne radionice uz zanimljive radionice robotike u prostorijama Gradske knjižnice i čitaonice Ilok. Organizirana je radionica glume i lutkarstva – “Gluma i lutkarstvo kao trening za svakodnevni život” u okviru berbe grožđa za najmlađe.

Udruga inovatora Hrvatske i Udruga inovatora Tesla Ilok, organizirali su radionice “Lego WeDo”. Robotičke radionice koje pružaju djeci mogućnost da kroz igru s Lego kockama i druženje ostvare svoje prve korake u programiranju i robotici. Radionice su održane u okviru Programa Arhimed academia kojim se potiče kreativnost i inovativnost kod učenika. Na radionici je sudjelovalo 22 djece od 1.do 8. razreda, koja su pokazala veliki interes i zadovoljstvo.

Tradicionalno su organizirana i mnoga sportska događanja, održana je i 3. Iločka biciklijada. 5. rujna službeno je otvorena planinarska staza Vukovo-Kaniža-Duboki potok-Čukavac-Liska-Tribljevina-Skandala-Vukovo. Također se po prvi puta moglo uzeti žig na Skandali, vrhu koji ulazi u Hrvatsku planinarsku obilaznicu, najveću takvu u Hrvatskoj. Preko 200 planinara iz cijele Hrvatske okupilo se na inicijativu Hrvatskog planinarskog društva “Liska” Ilok na Vukovu na dvije staze od 14 i 10 km. Okupljeni ljubitelji prirode i zdravog aktivnog života, uživali su u planinarenju kroz rodne vinograde, surduke i šumu.

Iločka berba grožđa jedna je od najvažnijih manifestacija za razvoj turističke ponude i vinarstva Srijema i Slavonije. Manifestaciju nose svojim trudom i zalaganjem desetljećima vrijedni žitelji, vinari Iloka i okolnih mjesta te pozivaju sve na sljedeću jubilarnu 55. Iločku berbu grožđa za koju su pripreme već krenule…

Autor: ilok.hr

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Posjetiteljski centar – Đurđevački pijesci

Read Next

HIGHLANDER – Međunarodni brend hrvatskih korijena