Znanost za mlade – “Ustrajnost-odlika uspješnih u znanosti”


Znanost za mlade u Vukovaru održat će se 16.09.2021. u terminu od 17,30 do 19,00 sati u Gradskom muzeju Vukovar.

Do danas je događaj posjetilo i popratilo na tisuće sudionika. Konferencija okuplja izvrsne ljude iza kojih stoje djela i rezultati.

Znanost za mlade u Vukovaru je najveća znanstvena manifestacija u regiji u organizaciji tvrtke Lotusmedia, udruge Samo pozitivno, Grada Vukovara i akademika prof.dr.sc. Ivana Đikića. Ove godine se održava peti jubilarni put, a do sada je ugostila ugledna imena poput izraelskog nobelovca iz kemije Aarona Ciechanovera, našeg poznatog astronoma Korada Korlevića, znanstvenika Ivicu Puljka, liječnika Sinišu Maslovaru, znanstvenicu Antoniju Jurak Begonju i brojne druge.
Manifestacija se sastoji od jednog predavanja i javne tribine koja je podijeljena u dva dijela. Ovogodišnja tema javne tribine je „Ustrajnost-odlika uspješnih u znanosti“.

U prvom dijelu tribine predstavljaju se izvrsni učenici i njihovi profesori mentori kao primjeri dobre prakse uz sudjelovanje akademika Ivana Đikića, sudjeluju mlade znanstvenice Tea Žakula i  Andrea Majstorović i fizičar Saša Cecij koji je ujedno i gost predavač u drugom dijelu manifestacije. Učenike se na svakoj manifestaciji daruje novčanim fondom koji prikuplja udruga “Samo pozitivno” s namjerom motivacije na daljnji uspjeh.

Cilj ove manifestacije je modelirati uspjeh i približiti mladima znanost kao i znanstveni pristup iskustvima te ih potaknuti na ostanak i povratak u Vukovar.

Živimo u vremenu kada je znanost kod mnogih izgubila kredibilitet, oko pandemije se snimaju scenariji, urote oko cjepiva, negativnosti je na sve strane. Edukacije i argumenata za znanstvena dostignuća gotovo da nema ili se prezentiraju na pogrešan način s negativnim posljedicama. Iste utjeruju strah od nepoznatog u ljude i potpiruju bijes u javnosti koja iz dobre namjere ne želi biti nečiji eksperiment i nečiji pokusni kunić kako mnogi za sebe tvrde.

Međutim, postoje među znanstvenicima mnoštvo pozitivnih koji se hrabro bore za zdravlje čovječanstva i pokušavaju na sve moguće načine argumentirano pojasniti svoje stavove zašto je nešto dobro za populaciju i ustrajno ne odustaju od znanosti i činjenica.

Upravo je pitanje “Kako ne odustati od znanosti?”  tema predavanja uglednog fizičara i znanstvenika velikog popularizatora znanosti Saše Cecija na manifestaciji „Znanost za mlade u Vukovaru“. Biti znanstvenik ustvari je teško jer prije uspjeha prethode uglavnom mnogobrojni neuspjeli pokušaji, teško je doći do financijskih sredstava od fondacija i agencija za projekte, teška je ponekad i sama komunikacija među suradnicima i kolegama, teško je pričati s javnosti i medijima kojima je znanost zabava i izvor teorija zavjera.

Na sve ove teškoće dr.sc. Saša Ceci će dati svoje viđenje stvarnosti i odgovor kako ne odustati te kako ostati optimističan i u povjerenju sa svime što poduzimaju  i za što su posvetili svoj život, istraživački rad i djelovanje.

Na kome je odgovornost?

Gotovo smo sigurni da će uz predavanje biti zanimljivo i na samoj tribini na kojoj će svojim nesebičnim davanjem i dolaskom ponovo s Vukovarcima biti i akademik prof. dr.sc. Ivan Đikić i mlade kolegice znanstvenice dr.sc. Tea Žakula i Master of Research Andrea Majstorović.

Eto prigode da ih priupitamo iz prve ruke na kome je odgovornost i kako iznova vratiti kredibilitet kod mladih budućih znanstvenika. Koga da slušaju, mentore, struku, medije te kako graditi odnose povjerenja za dobrobit zajednice i cijelog čovječanstva? Svima je jasno da su mišljenja različita, no kako ih usmjeriti u dobro i u dobre rezultate za budućnost bez virusa i masovnih pandemija, bit će jedna od tema tribine:

Ustrajnost –  odlika uspješnih znanstvenika!

Iskustva s pandemijom u povijesti postoje, pitat ćemo ih kako je moguće da smo ih zaboravili kao i načine s kojima smo suzbijali pandemije i kako ustrajati na znanju i stručnosti?

Koliko su ljudi svjesni vlastite odgovornosti i što nam donosi sloboda izbora?

Tko je kriv za negativnost oko nas?

Kako bez straha od neuspjeha kontrolirati stvari i svjesno stvarati dobre okolnosti?

I za kraj kako afirmirati mlade da ustraju u učenju, istraživanju, znatiželji, propitkivanju i kako da se pripreme za mogući uspjeh u projektima?

Bit će ovo vrlo zanimljiva manifestacija sa svrhom. Ponovo će udruga Samo Pozitivno uz prikupljene donacije donatora pokloniti stipendiju nadarenom učeniku i pozvati mentore na rad s izvrsnom i talentiranom djecom.

Više o manifestaciji na linku: https://www.facebook.com/events/615163606133764

Dođite u Vukovar ili popratite manifestaciju uživo na portalu www.samopozitivno.com

Autor: turizamvukovar.hr / Mara Majstorović

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

23. Ribarski dani Kopačevo

Read Next

Doživi mirise jeseni – 14. vukovarski etno sajam