Ljeto u Ogulinu

Ako ste ikada bili u Ogulinu, znat ćete zašto glasi kao najbajkovitiji grad u Hrvatskoj. Ako još niste bili, svakako dođite i saznajte zašto je to tako!

Grad je smješten u prostranoj udolini u srcu kontinentalne Hrvatske, a ljubiteljima prirode najpoznatiji je po planini Klek. Upravo je na Kleku 1874. godine nastala ideja o prvom nacionalnom planinarskom savezu pa ga zato nazivamo i kolijevkom hrvatskog planinarstva. Njegov vrh visok je 1181 m i podsjeća na diva koji spava i otuda potječu razne legende.
U samom centru grada ponire rijeka Dobra u Đulin ponor. Ovdje ćete saznati još jednu legendu, ljubavnu, o djevojci Zulejki (ili Đuli) koja se zbog nesretne ljubavi bacila u ponor koji je zatim dobio ime po njoj.


Ogulin je uvijek bio važna strateška točka. To su znali još i stari Frankopani koji su sagradili Frankopanski kaštel koji se također nalazi u centru grada, a u kojem je sada Zavičajni muzej Ogulin.

Pored njega, posjetitelji rado dolaze u Ivaninu kuću bajke koja je jedinstven u svijetu multimedijalni i interaktivni centar za posjetitelje koji slavi bajke i svekoliko bajkovito stvaralaštvo. Ivana Brlić-Mažuranić, najpoznatija hrvatska spisateljica za djecu, rođena je u Ogulinu i upravo joj je čarobna priroda ogulinskog kraja bila inspiracija za brojne bajke i ostala djela.

U vruće ljetne dane osvježenje možete pronaći na prekrasnom jezeru Sabljaci, a osim njega, posjetiti možete i Šmitovo jezero te jezero Bukovnik. Također, tu su lijepe i čiste rijeke Dobra i Zagorska Mrežnica.

U ovom gradu svakako možete biti aktivni planinareći po već spomenutom Kleku ili brdu Stožac, plivajući ili veslajući na jezeru Sabljaci, biciklom možete pratiti biciklističke rute, a u rujnu možete sudjelovati i na trkačkoj utrci Ogulin Trail.

Tijekom ljeta, u Ogulinu možete posjetiti manifestaciju Ljeto u Ogulinu koje traje kroz srpanj i kolovoz.


Organizirani su izleti na Klek s HPD-om Klek, vođenje i pripovijedanje na Ruti bajke, razne radionice, kvizovi, nastupi u ugostiteljskim objektima i na jezeru Sabljaci, pričanje priča i slično.
Već idući vikend, 21. i 22.8.2021. očekuju nas dva velika sportska događanja: za ljubitelje auto utrka održat će se Formula driver, a za ljubitelje košarke tu je Streetball OG turnir – FIBA 3×3 turnir u uličnoj košarci što će se održati u subotu, 21.8.2021.

Dođite u Ogulin – Zavičaj bajke i uvjerite se u njegove ljepote!

Autor: tz-grada-ogulina.hr

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Šibenik: 2 UNESCO spomenika, 2 nacionalna parka, 24 crkve, 4 tvrđave…

Read Next

Špancirfest se vraća u punom sjaju!