Šibenik: 2 UNESCO spomenika, 2 nacionalna parka, 24 crkve, 4 tvrđave…

Dobro došli u Šibenik, najstariji hrvatski grad na obali Jadranskog mora i središte šibenske turističke regije.

Za razliku od drugih gradova na obali Jadrana koji imaju antičko podrijetlo, Šibenik su nakon Velike seobe naroda krajem 9. ili početkom 10. stoljeća, utemeljili Hrvati. Njegovo se ime prvi put spominje 1066. godine.


Stari Šibenik spada među najveće i najbolje očuvane izvorne srednjovjekovne gradove. Njegova povijesna jezgra, koja se počela razvijati krajem 14. i početkom 15. stoljeća, uključena je u zaštitnu zonu katedrale sv. Jakova koja je od 2000. godine pod zaštitom UNESCO-a kao dio svjetske kulturne i povijesne baštine.


Sadašnji izgled dobila je od sredine 15. do 17. stoljeća kada je Šibenik zahvaljujući trgovini solju, vinu, pomorstvu i prihodima od mlinova na rijeci Krki doživio gospodarski i kulturni procvat. Iz tog razdoblja potječu šibenske kuće, palače i ulice te katedrala sv. Jakova i Velika gradska vijećnica.

Arhitektonski pečat dao mu je Juraj Dalmatinac, jedan od najvećih europskih graditelja i umjetnika tog doba. Stari Šibenik kojim danas šećemo kamena je kapsula u kojoj je vrijeme tada stalo.

Autor: www.visitsibenik.hr

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Eko etno Gacka Otočac

Read Next

Ljeto u Ogulinu