Ljepota tradicije – 11. Sinjski sajam sela

U Sinju od 6. do 7. kolovoza u organizaciji Turističke zajednice grada Sinja, uz potporu Grada Sinja i Splitsko dalmatinske županije te u suradnji s Udrugom Ljepota tradicije, na Trgu dr. Franje Tuđmana održat će se 11. Sinjski sajam sela.

Više od 30 izlagača iz Cetinske krajine, Kaštela, Marine, Splita, Vrgorca i Zagorja predstavit će i ponuditi najrazličitije proizvode – od ukrasa i rukotvorina do gurmanskih delicija i proizvoda sela i otoka. Kako bi se tradicijski zanati očuvali i otrgnuli zaboravu, predstavit će se za vrijeme održavanja sajma.

Posjetitelji će imati priliku upoznati tradicijsko lončarstvo ručnoga kola iz Potravlja kroz izradu glinenog posuđa pod vještim rukama majstora Ivana Knezovića. Ovaj tradicijski zanat Ministarstvo kulture nominiralo je za UNESCO-ovu zaštitu, a Turistička zajednica pod pokroviteljstvom Ministarstva svake godine organizira iznimno dobro posjećene edukativne radionice. Važno je spomenuti i gotovo zaboravljenu vještinu izrade opanaka, jedine obuće koju su poznavali naši stari i koja im je vjerno i dugo služila u svim aktivnostima, a demonstrirat će je Ljilja Vojković.

Posjetitelji će se i sami okušati u izradi i tako imati dragocjenu priliku povezati se s običajima Sinjskog kraja kroz autohtone proizvode, tradicijske zanate i vještine  poput gradnje suhozida s Udrugom Dragodid, vještine kovačkog zanata Josipa Evačića, kovača iz Koprivnice, održat će se i radionica obrade vune koju će prezentirati članovi KUD Cetina. Na sajmu će biti upriličene i izložbe učeničkih radova Obrtničke škole Split na temu „Žene u Alki“ i polaznika ovogodišnje sinjske fotoradionice „Svijet u bojama“ te projekcija filma i izložba naših putopisaca i fotografa Anđele i Davora Rostuhara pod nazivom “Ljubav oko svijeta”.

U sklopu sajma organizirat će se brojne degustacije lokalnih proizvoda i jela (uštipci, mladi sir), a u goste Sinju dolaze dragi prijatelji iz Vrbanje, koji će pripremiti specijalitete svoga kraja. Posjetitelji će, pored izložbenoga i enogastronomskog dijela, moći uživati u zabavnom programu uz koncerte poznatih glazbenih sastava, Sinjskih mažoretkinja, brojnih klapa, udruga i kulturno-umjetničkih društava, primjerice: KUD Cetina, KUD Vrilo, Udruga za očuvanje baštine cetinskog kraja, KUD Dicmo, KUD Glavice, KUD Dusina, URIG iz Otoka, KUD PLETER, Goran Mikas, klapa Cetinjanke iz Hrvaca i Vokalnog sastava Rusula.


Organizacijom Sinjskog sajma sela, Turistička zajednica Grada Sinja uz očuvanje baštine, omogućuje građanima i posjetiteljima degustaciju i kupnju visokokvalitetnih tradicijskih domaćih proizvoda do kojih potrošači teško dolaze jer ih većina nije dostupna u trgovinama. Istovremeno, malim i srednjim poljoprivrednim gospodarstvima s ruralnoga prostora grada Sinja i okolice te ostalih dijelova Hrvatske pomaže u promociji i prodaji njihovih proizvoda.

Poučeni dosadašnjim iskustvom izuzetne posjećenosti, ove godine organizatori očekuju i veći broj izlagača iz svih krajeva Hrvatske, a minimalno 20% lokalnih proizvođača stoga su osigurani i veći izložbeni prostori.
Ovogodišnji, 11. sinjski sajam sela, organizira se sukladno svim epidemiološkim mjerama i preporukama Stožera civilne zaštite i NZJZ.

Ulaz za sve posjetitelje sajma je besplatan. Posjetite Sinj i uživajte u ljepoti tradicije!

Autor: www.visitsinj.hr

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Doživite avanturu – planinarite u Kninu

Read Next

Trade Air povezuje najudaljenije destinacije i u špici ljetne sezone