Tradicija, ljubav, ponos, prkos – sve su to Đakovački vezovi!

Iako je bogat program ovogodišnjih 55. Đakovačkih vezova započeo još 18. lipnja Danima otvorenih vinskih podruma Đakovačkog vinogorja, a nastavio se brojnim priredbama među kojima i Malim vezovima, svečano otvorenje scenskom slikom „Moja duša bećarska“ održano je pred đakovačkom katedralom svetog Petra u petak 2. srpnja.

Vezove su otvorili izaslanica predsjednika Vlade, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak, generalni konzul Mađarske u RH János Fuzik i đakovački gradonačelnik Marin Mandarić. Ministrica Tramišak je istaknula da su Vezovi najveći festival tradicije u nas, a Fuzik zadovoljstvo što je Mađarska zemlja partner 55. Vezova. „Tradicija, ljubav, ponos, prkos – sve su to Đakovački vezovi“. Svečanom otvorenju nazočili su i osječko-baranjski župan Ivan Anušić, počasni građanin Đakova Vladimir Šeks, đakovački biskupi predvođeni nadbiskupom đakovačko-osječkim Đurom Hranićem i dr. U idućih 85 minuta na platou ispred katedrale nizali su se prizori scenske slike “Moja duša bećarska”, za koju je scenarij napisao Mirko Ćurić, a režiju potpisuje Darko Milas.

Kroz priču s kraja 19. stoljeća, slika je posvećena bećarluku, slavonskim bećarima kao ljudima čiji način života, odnos prema materijalnom ne nailazi (uvijek) na razumijevanje okoline, ali, potvrdile su to i brojne pjesme o njima, riječ je o ljudima koji imaju dušu, za ljubav, životne radosti daju sve.

U scenskoj slici, a čiji su glavni likovi Mika, Reza, Joza, Luka i drugi, sudjelovali su glumci, vokalni solisti, KUD-ovi i tamburaški sastavi. Nakon završetka programa pred katedralom, na pozornici iza Male crkve održan je koncert Slavonskih lola.

Tradicija i bogatstvo narodnog ruha bljesnulo je na ulicama Đakova u nedjelju 4. srpnja kada je njima prošla svečana povorka u kojoj su sudjelovala 42 društva. Opet su k’o nekad snaše iz sveg glasa pjevale bećarce, a bećari vraćali. Opet se čuo zvuk tamburice, a na suncu bljeskali dukati. Svoju raskoš pokazali su i brojni sudionici na svatovskim zapregama kao i jahači.

Uz poruku da se vidimo i iduće godine na 56. Đakovačkim vezovima 4. srpnja je na pozornici u Strossmayerovom perivoju gradonačelnik Grada Đakova Marin Mandarić zatvorio 55. Đakovačke vezove. Prethodila je tome revija ljepote i tradicijske baštine objedinjena u programu „Slavonijo, zemlji plemenita“ kada se biralo najbolje nošeno narodno ruho u djevojaka, snaša i momaka, a izabrana je i miss fotogeničnosti. Odlukom stručnog žirija proglašeni su najbolji, a nagrade im je dodijelio gradonačelnik Marin Mandarić. Najbolje muško narodno ruho nosio je Miroslav Ivičin iz Duboševice, drugi je bio Danijel Kolarević iz Starih Mikanovaca dok se na trećem mjestu našao Vlado Lakušić iz Slavonskog Broda u nošnji iz Gornje Bebrine. U kategoriji snaša najbolje narodno ruho nosila je snaša Matea Brlošić iz Piškorevaca u nošnji iz Budrovaca te zauzela prvo mjesto, druga je bila Ana Marija Bertin iz Duboševice, a treća Blaženka Lulić iz Kuševca u nošnji iz Gorjana. Prvo mjesto u kategoriji djevojaka odnijela je Marta Vučković iz Donjih Andrijevaca u nošnji iz Oprisavaca, druga je bila Katarina Sudarević iz Kaniže, a treća Dunja Pejaković iz Bizovca. Za miss fotogeničnosti izabrana je Martina Mišar iz Novog Brestja. Izbor najbolje nošenog narodnog ruha glazbom je pratio Tamburaški orkestar Općine Semeljci, a tijekom programa te ugodne srpanjske večeri u Strossmayerovom perivoju nastupili su i poznati izvođači iz svijeta tamburaške glazbe: ŽVS Đakovčanke, Željko Lončarić Žec, MVS Bećarine, Šima Jovanovac, Darko Ergotić. 

Zemlja partner ovogodišnjih Vezova bila je Mađarska koja se predstavila svojom gastronomijom, pjesmom i plesom. Đakovčani su tako u subotu 3. srpnja imali prigodu uživati u tradicionalnim mađarskim jelima i prezentaciji tradicionalnih obrta, a navečer u Strossmayerovom parku pratiti nastup mađarskih skupina. Zanimljivost je i da je ove godine po prvi puta na Đakovačkim vezovima nastupio ansambl Lado svojom vokalno-instrumentalnom izvedbom. Spomenimo i da su u okviru 55. Đakovačkih vezova održani 21. Ivanjski kresovi, 12. Đakovački rezovi (Etno film festival „Srce Slavonije“), izložba likovnih radova djece Đakova i Đakovštine te predstavljanje literarnih radova, Pučko crkveno pjevanje, Nebeski hvalospjev, radionice tradicijske kulture za odrasle, otvorena je samostalna izložba Silvije Butković „Poljem ravnim pustiti ćemo vrance“, sportska događanja na Državnoj ergeli Đakovo te druge priredbe.

Svečanu povorku 55. Đakovačkih vezova po prvi puta predvodila žena, jahačica Katarina Ćorić (Državna ergela Đakovo).

Autor: tzdjakovo.eu

Fotografija: Andrej Car

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Žitna lađa

Read Next

Pag Summer Outdoor 2021.