Luka umjetnosti – Vukovar

Na sam spomen imena grada Vukovara, preplave vas različiti osjećaji, pred očima se izmjenjuju brojne slike, kao i asocijacije koje se vežu uz ovaj Div na Dunavu. Od nedavno krasi ga još jedan epitet, a to je Luka umjetnosti.

Osim što je najveća riječna luka u Hrvatskoj, zahvaljujući street art umjetnosti postao je i Luka umjetnosti, što ga svrstava rame uz rame s najvećim europskim gradovima kao što su Berlin i London.
Ako to niste znali, možda je vrijeme da ponovo posjetite Vukovar?


Čitav je grad veliko platno poznatim street-artovcima koji se svake godine okupljaju na VukovArt festivalu. Murali, 3D anamorfne slike i grafiti po šetnicama, pročeljima i ulicama…

Vukovar je oživio, pomladio se, postao je veseliji, suvremeniji, ljepši. Pretvorio se u veliku galeriju na otvorenom u kojoj uživaju i oni koji do sada nisu bili poklonici ove umjetnosti.


Moglo bi se i ovako kazati: ono što je povijesno barokno središte Vukovara za ljubitelje kulturnog turizma, to je njegov Street art za urbane putnike. I što je najvažnije, jedno ne isključuje drugo, naprotiv, savršeno se nadopunjuje.


Petu godinu za redom, Vukovar je gost najvećim imenima svjetske street-art scene. Umjetnici iz Španjolske, Švicarske, Latvije, Njemačke, Rusije, BiH, Meksika, Hrvatske, tijekom ovogodišnjeg Street arta oslikali su 10 novih umjetničkih djela, što s prethodnih 23 čini ukupno 33 djela. To Vukovar, s obzirom na broj stanovnika, pozicionira vrlo visoko na svjetskoj sceni ulične umjetnosti.


A sve je počelo još 2016. godine kada je jedini 3D slikar u Hrvatskoj, Filip Mrvelj, oslikao već svima poznatu 3D sliku na mostu preko Vuke, i time Vukovaru dao notu suvremenosti i novu odrednicu za budućnost.


Sve su slike divljenja vrijedne, jedino se zbog simbolike, možda malo izdvaja mural Ostajemo, a naslikali su ga španjolski umjetnici iz umjetničkog kolektiva Boa Mistura.
Mural se sastoji od riječi „Ostajemo“ tako da se slova te riječi preklapaju jedna preko druge i čineći cjelinu, a brojevi simbolično predstavljaju građane grada Vukovara prema posljednjem popisu stanovništva iz 2011. godine. On u svom konceptu predstavlja ljude koji su prošli razne nedaće i teško će, i ostali u Vukovaru, usprkos svemu. To je metafora Vukovara: snaga, izdržljivost, upornost i iznad svega ljubav.
Posjetite nas i uvjerite se u to. Uplovite u luku umjetnosti.

Čekamo vas!

Autor: turizamvukovar.hr

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Posjeti Perušić – prirodnu stress free zonu

Read Next

Neodoljivi okusi Milne