Posjeti Perušić – prirodnu stress free zonu

Perušić je odredište aktivnog i špiljskog turizma, savršen za obiteljske izlete zbog prekrasne očuvane prirode, lijepo uređenih šetnica, edukativnih i biciklističkih staza te rijeke Like, druge najduže rijeke ponornice u Europi.
Stari grad Perušić

Iznad Perušića uzdiže se Stari grad Perušić i ponosno svjedoči o bogatoj povijesti ovoga kraja dok ispod njega sniva cijelo bogatstvo špiljskog svijeta. Okolica Perušića, Kosinj, Kaluđerovac te ostala slikovita lička sela skrivaju nevjerojatna povijesna i prirodna bogatstva.

Prirodna bogatstva

Mistično podzemlje, desetci špilja koje se kriju ispod zelenih brda čine ovaj kraj posebnim. Krajolik je to koji djeluje umirujuće i nevjerojatno potrebno čovjeku današnjice. Na relativno malom geografskom području cijelo je bogatstvo flore i faune. Čak šest vrsta biljaka se smatra endemima hrvatske flore od kojih su tri zaštićene vrste (orhideje). Od životinja je zaštićeno 39 vrsta, a treba istaknuti i prisustvo dvije velike hrvatske zvijeri – vuk i medvjed.

Budina Ledenica, Studenci, Perušić u Lici

Pećinski park Grabovača

Doživite čaroliju podzemlja u jedinom pećinskom parku u Hrvatskoj. Posjetite špilju Samograd koja je prvi put osvijetljena 1989. godine. Cijela špilja je nastala u gornjokrednim vapnencima. U špilji se nalaze dva sigasta mosta, sigasti saljevi, kupasti stalagmiti i stalaktiti a vjeruje se da je stara 2 milijuna godina.

Na relativno maloj površini (1,5 km²) Pećinskog parka nailazimo na osam špilja i jednu jamu, što predstavlja sklop raznovrsnih i po bogatstvu kalcitnih tvorevina, vrijednih speleoloških pojava te ¼ od ukupnog broja zaštićenih speleoloških objekata u Hrvatskoj-tri špilje su zaštićene u kategoriji geomorfološkog spomenika prirode.

Pećinski park Grabovača nudi nekoliko edukativnih staza od kojih jedna završava s prekrasnim vidikovcem s kojeg pogled seže na kanjon rijeke Like te obronke Velebita. Zanimljivi su i sadržaji za djecu, ovdje možete pronaći dječje igralište, Panov labirint, hobitsku kućicu, kućicu za vile te još mnogo sadržaja koji će oduševiti vaše najmlađe,

Rijeka Lika

Duga je 78 kilometara i druga je najduža rijeka ponornica u Europi te najduža lička ponornica koja izvire u podnožju Velebita na 600 m.n.v. Prostire se duž Ličkog polja, prolazi tako prekrasnim predjelima Perušića, Kaluđerovca i Kosinja.

Za one željne avanture tu su kajaci i splavovi kojima je moguće upoznati svu ljepotu i divljinu rijeke Like. Tijekom ljetnih mjeseci moguće je kupanje. Tamno zelena boja vode i šumsko okruženje prirodna je stress free zona koja svakom godišnjem dobu daje poseban šarm.

Rijeka Lika

Jezero Kruščica

Umjetno jezero koje je dobilo naziv po selu koje je potopljeno prilikom izgradnje brane. Za nižeg vodostaja moguće je vidjeti ostatke sela. Zanimljivo je za ribolovce jer se mogu pronaći veliki primjerci šarana, somova i štuke, ali i za avanturiste željne adrenalinskih sportova.

Kulturno – povijesna baština

Stari grad Perušić/Turska kula/Gradina

Kroz stoljeća stari kaštel je bio dom plemića Perušića, obrambena utvrda Osmanske vojske, da bi se krajem 17. stoljeća napustio i prepustio propadanju. Bio je to kaštel četvrtastog tlocrta s tri polukule na uglovima i branič – kulom kružnog tlocrta.

Crkva Uzvišenja sv. Križa

Crkva Uzvišenja sv. Križa

Srednjovjekovna gotička crkva nastala između 13. i 14. stoljeća koja je za vrijeme osmanske vlasti pretvorena u džamiju. Nakon oslobađanja ponovno je prenamijenjena u katoličku crkvu. Zanimljiv je kameni natpis iznad ulaznih vrata koji kaže: “IN HOC SIGNO VINCES” u prijevodu “U ovom znaku ćeš pobijediti” što se tumači kao pobjeda križa nad polumjesecom.

Autor: tzoperusic / visit-lika.com

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Cavtat – skriveni biser Jadrana… gdje je živjeti užitak

Read Next

Luka umjetnosti – Vukovar