Podravski motivi 2021.

Koprivnica se ove godine 3. i 4 srpnja pretvara u najveći sajam naivne umjetnosti na otvorenom.

Ovogodišnji Podravski motivi održat će se u dvije edicije, ljetna edicija s glavnom temom: kopriva, planirana je za srpanj, dok će se jesenska edicija s glavnom temom: kostanji i jesenski plodovi održati početkom listopada.

Podravski motivi jedna su od najvećih kulturnih manifestacija ovog dijela Europe u kojoj se prožimlju iznimno atraktivni i posebni sadržaji: sajam naivne umjetnosti, sajam starih obrta, folklor, sajam antikviteta i gastronomska ponuda podravskog kraja. U tri dana održavanja manifestaciju posjećuje tisuće gostiju.

Stotinjak naivnih umjetnika stvaraju i izlažu svoje slike na uvid brojnim posjetiteljima. Ovdje se na jednom mjestu, može vidjeti bogatstvo i raznolikost likovnog izričaja slikara poniklih iz Hlebinske škole. Od početnika do doajena čija će imena zauvijek ostati zlatnim slovima upisana u povijest hrvatske i svjetske umjetnosti.

Vlado Dolenec / Foto: Ivan Brkić

Njegujući tradiciju i nastojeći očuvati od zaborava stare obrte i vještine, svake godine sve veću pažnju posjetitelja zaokuplja tridesetak majstora zanata koji svoje vještine demonstriraju znatiželjnicima.

Posebna atrakcija Podravskih motiva su jedinstvena jela od kopriva ali i drugih tradicionalnih jela Podravine i Prigorja. Ovu manifestaciju posebnom čini i prezentacija podravskih rukotvorina, prije sve “ivanečkog veza“. Tu je i folklor i podravska glazba, ali i koncerti poznatih izvođača i grupa.

Sadržaj manifestacije:

Sajam naivne umjetnosti – najveći sajam naive na svijetu. U središnjem gradskom parku, tri dana traje velika prodajna izložba naivnog slikarstva na staklu i kiparstva u drvu, a umjetnici demonstriraju svoje vještine na licu mjesta.

Stari obrti – najveći sajam starih obrta u Europi. Prikazivanje starih obrta, kao i njihove gotovo zaboravljene vještine, pretvaraju Koprivnicu u danima „Podravskih motiva“ u neponovljivu čaroliju davno minulih vremena.

Folklor – folklorna društva u tradicionalnim narodnim nošnjama dočaravaju nam spoj podravske pjesme, plesa i običaja na interaktivan način.

Gastronomska ponuda – podravska jela pripremaju se prvenstveno od domaćih (organskih) namirnica koja su nastala kao plod napornog rada podravskog seljaka: prge, čvarci, krvavice, kuhani buncek, gorički gulaš, pečena raca i mnoga druga. Na samoj manifestaciji mnogi ugostitelji prezentiraju svoje delicije, a jela se mogu kušati i u Podravkinoj pivnici „Kraluš“ u samom središtu grada.

Autor: podravinaiprigorje.hr/ / koprivnicatourism.com

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Festival bajki Ogulin 2021.

Read Next

Ilok Delicium Mundi