Vladimir Bakić, direktor TZ Dubrovačko – neretvanske županije – Izgradnja Pelješkog mosta je veliko postignuće za povezivanje Hrvatskog državnog teritorija

Intervju Vladimir Bakić, direktor Turističke zajednice Dubrovačko – neretvanske županije

U oporavku od ove krize bit ćemo spremni i uspješni čim pandemija bude stavljena pod nadzor

U turizmu Dubrovačko neretvanske županije imate iskustva s kriznim godinama kroz povijest i ponovnim uzdizanjem gospodarstva putem turizma. S obzirom na Vaše dugogodišnje profesionalno iskustvo u turizmu i stručne kolege kojima županija obiluje, kako gledate na pandemiju bolesti COVID 19, prošlogodišnji zastoj u dolasku gostiju, može li se situacija usporediti s velikim krizama u prošlosti?

– Posljedice pandemije virusa Sars – Cov – 2 na globalni turizam su ogromne i nije ih moguće usporediti s bilo kojom ranijom krizom koje su se događale. UNWTO procjenjuje da su u 2020. godini svjetska putovanja smanjena za preko 1 milijarde, odnosno čak 74% u usporedbi s 2019. godinom. Financijski gubitci se procjenjuju na iznos od preko 1 300 milijardi US$, što je, ako se želimo uspoređivati, čak 11 puta više nego gubitci svjetskog turizma u vrijeme globalne financijske krize 2009. godine.

Iako smo prošli kroz ratne godine i trpjeli silne posljedice radi izravnih i neizravnih ratnih šteta, oporavak je u to vrijeme bio izvjesniji jer su se putovanja nesmetano odvijala u drugim zemljama. Čim je Hrvatska oslobođena mogli smo se posvetiti obnovi i vratiti se u uobičajeni ritam turističkog tržišta.

Vjerujem da ćemo u oporavku od ove krize biti spremni i uspješni čim pandemija bude stavljena pod nadzor.

Sportski turizam vezan je na zdravlje, pokazuje se i kao trend u budućnosti. Kakvi su planovi na području Dubrovačko neretvanske županije i grada Dubrovnika za razvoj sportske infrastrukture i sportskog turizma što bi generiralo turističke rezultate van glavne sezone?

– Sportski turizam je specifičan i vrlo zahtjevan. Najvažnije je za sportska natjecanja ili pripreme osigurati adekvatnu sportsku infrastrukturu u destinaciji, turističku infrastrukturu već imamo. Trenutnim stanjem se ne možemo pohvaliti ali će inicijativa za izgradnju još jedne sportske dvorane i pratećih sadržaja u Dubrovniku doprinijeti razvoju sportskog turizma u budućnosti. Niz dobro organiziranih međunarodnih natjecanja donijelo nam je iskustvo za buduća natjecanja kojima se nadamo.

Pri kraju je obnova hotela Stadion u poslovnom centru Dubrovnika uz gradski bazen u kojem se održavaju vaterpolske utakmice i plivačka natjecanja i koji će svojom ponudom biti prilagođen sportašima, bilo u vrijeme natjecanja ili tijekom priprema.

Niz aktivnosti sportskih priredbi održava se i u manjim mjestima, nekoliko ih je svjetski značajno poput Windsurfinga u Vignju, priprema veslačkih ekipa na Neretvi i niza utrka maratonaca i triatlonaca. Uz sportska natjecanja i pripreme sportaša posvećujemo se i rekreativcima koji dio svog odmora žele provesti u aktivnostima u prirodi poput bicikliranja, hodanja, jahanja, uživanja u aktivnostima na moru ili uz more.

Od udruživanja manjih turističkih zajednica očekuje se prosperitet širom Hrvatske. Kakvo je stanje s udruživanjem u Dubrovačko neretvanskoj županiji, je li izgledno da će se pokrenuti zajednički razvojni projekti na pojedinim destinacijama?

– Udruživanje turističkih zajednica je uređeno Zakonom o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, Zakonom o turističkoj pristojbi i Zakonom o članarinama u turističkim zajednicama. Moguća su dva oblika udruživanja. Udruživanje više lokalnih turističkih zajednica u jednu turističku zajednicu pri čemu se formira samo jedna pravna osoba za područje više lokalnih turističkih zajednica. Druga mogućnost je udruživanje više lokalnih turističkih zajednica na određenom području s ciljem provođenja određenog zajedničkog projekta / programa, pri čemu se ne formira nova pravna osoba, ali se sporazumom određuje vodeća turistička zajednica koja, zajedno s ostalim turističkim zajednicama, provodi zajednički projekt, a niti jedna od tako udruženih turističkih zajednica ne može samostalno izvoditi programe koji su predmet zajedničkog projekta.

Turistička zajednica izradila je sredinom prošle godine dokument ”Plan destinacijskog upravljanja Dubrovačko – neretvanske županije sa smjernicama za izradu programa rada turističkih zajednica” u kojem smo dali preporuke za udruživanje lokalnih turističkih zajednica, a na njima je odluka o konkretnim programima koje će zajednički provoditi ili odluka o uspostavi jedinstvene turističke zajednice na nekom području.

Za sada su se oko zajedničkih programa udružile turističke zajednice otoka Korčule, a u završnoj fazi je udruživanje oko zajedničkog programa turističkih zajednica na poluotoku Pelješcu. Nastojimo i potičemo na udruživanje turističkih zajednica na području Neretve te Dubrovnika, s okolnim općinskim turističkim zajednicama.

Vjerujemo da se kroz udruživanje turističkih zajednica može efikasnije upravljati turističkim procesima na određenom području te se nadamo da će započeti projekti biti uspješno realizirani i da će motivirajuće djelovati na udruživanja za sada neudruženih turističkih zajednica na našem području.

Bliži se završetak izgradnje Pelješkog mosta. Što znači kvalitetnija prometna povezanost s ostatkom Hrvatske za turizam na jugu, posebno u sezonama kad je avio promet reduciran?

– Izgradnja Pelješkog mosta je veliko postignuće za povezivanje Hrvatskog državnog teritorija i omogućit će putovanja bez prelaska državne granice sa susjednom Bosnom i Hercegovinom. Svakako će nova komunikacija doprinijeti lakšem putovanju turista ne samo prema Dubrovniku nego i prema odredištima na poluotoku Pelješcu, te otocima Mljetu, Korčuli i Lastovu. Već sada je evidentan interes za nova ulaganja u turističke objekte na Pelješcu što je povezano i s izgradnjom mosta.

Razgovarala: Sunčana Matić, LUX

Fotografije: DuList / TZ grada Dubrovnika / Adriatic Croatia International Club / Goran Šafarek / TZ Ston / Nacionalni park Mljet

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Dar publici – prijenos koncerta Arije iz latinske trilogije Giuseppe Verdija

Read Next

Aktivni odmor – zemlja rijeka