Dolina mamuta – Mohovo

Da male stvari mijenjaju živote i povijest, dokaz je i maleno selo Mohovo.
Mohovo, smješteno je na samom istoku Republike Hrvatske, na pola puta između Iloka i Vukovara.

Sve do 2012. godine, bilo je obično selo, poput drugih na istoku RH, ali u jesen 2012. godine, u voćnjaku jedne obiteljske kuće, pronalaze se fosilni ostaci mamuta i vunastog nosoroga.
Priča je to koja je privukla brojne medije iz cijele regije, ali da tu ne bude kraj, u jesen 2016. na isti datum, nedaleko od prvog nalazišta, pronađeni su novi fosilni ostatci vunastog mamuta.

Mjesto Mohovo, mediji su prozvali, ”Dolina mamuta”. Pokrenuta su i prva značajna istraživanja, te se pronalaze novi fosilni ostatci mamuta, vunastog nosoroga, hijene, divljeg konja i bizona. Mohovo je i službeno novo autohtono nalazište ledenodobne megafaune.


Teorije o stradanju velikog broja ledenodobnih životinja u Mohovu postoje. Prva je da su se zaglavile u veliki mulj iz kojeg nisu nalazile izlaz, a za koje su dokaz sedimenti zemlje, koji pokazuju da se na mjestu ”Doline mamuta” u više navrata nalazilo jezero.

Druga teorija je kako se mjesto Mohovo i ”Dolina mamuta”, nalazi u samom procjepu Fruške gore uz Dunav te je u vrijeme Ledenog doba, 15.000 godina unatrag područje bilo prekriveno ledom. Sa zatopljenjem led je postajao sve tanji, a životinje su stradale tj. propadale kroz taj led, pokušavajući prijeći s jedne strane na drugu.

Mladi mještani pokrenuli su inicijativu i putem vrijednih i atraktivnih pronalazaka žele oživjeti svoje malo mjesto te originalnom, dokumentiranom pričom, prikazati prapovijest života na Zemlji, posebno na području današnjeg Mohova, istočne Slavonije i Srijema.
Postavljene su skulpture ledenodobnih životinja u centru mjesta, informativne ploče, napravljen je i vidikovac ”Doline mamuta”, s kojeg pogled seže na područje gdje su životinje i okončale svoje živote prije 15.000 godina.

Ideja i vizija za skoru budućnost je na samom mjestu pronalaska podići informativno- interpretacijski centar s replikama prapovijesnih životinja te multimedijalnom dvoranom za stručne skupove i edukacije.

Posjetite Mohovo i Dolinu mamuta, doživite prapovijest uživo!

Autor: ilok.hr / dolinamamuta.hr

3 Reviews

Jasna Rendulić Josipović
5

Bravo!

Mladi mještani Mohova zaslužuju svaku pohvalu!

5

Anica

Bravo, svaka čast!!!

5

Anica

Bravo, svaka čast!!!

Write a Review

Read Previous

Medna staza i apiterapija – nova grana zdravstvenog turizma na području Gacke

Read Next

Trade Air – ljetnim redom letenja povezana cijela Hrvatska