Mjesec baranjske kuhinje

Hrana je jedna od zajedničkih i neophodnih stvari svim živim bićima. U hrani treba uživati što je više moguće, ovisno o podneblju, mogućnostima i željama. U ovim izazovnim vremenima, sve je veći naglasak na domaćoj i zdravoj hrani, a u Baranji nastojimo tu potrebu i uživanje u hrani podići na jednu višu razinu.

Ovu godinu posvećujemo posebnu pozornost hrani odnosno autohtonim baranjskim specijalitetima te želimo stvoriti novi turistički gastronomski proizvod. Slijedom toga, pokrenuli smo projekt „Mjesec baranjske kuhinje“ koja počinje 10. travnja i traje do 02. svibnja. Kroz četiri tjedna, na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima odnosno domaćinstvima će se organizirati radionice pripreme lokalnih jela u kojima će gosti moći sudjelovati, nešto novo naučiti i u konačnici tu pripremljenu hranu i degustirati. Kao svaki kraj u Hrvatskoj, tako i Baranja ima svoja jedinstvena jela i načine pripreme koje će posebno oduševiti sve sudionike.

Pačja prsa
Paprika
Šaran na rašljama
Fiš paprikaš

Ovom projektu se priključuju i ugostiteljski objekti u Baranji koji će također nuditi svoja najbolja jela koja su također jedinstvena za ovo podneblje.

Završavamo stihovima velikog zaljubljenika u Baranju, gospodina Mirka Hunjadija iz putopisa „Baranja“:

Sabran posjetilac osjeća kako mu BARANJA ulazi u krv, struji i grije dušu kao opojno piće – ljepota. Baranjske krčme gurman neće lako zaboraviti, a znalac baranjskog krajolika, njenih skrivenih i teže dostupnih vrijednosti, neće ih tražiti samo uz cestu Osijek – Batina Skela, niti uz onu prema Kneževu i Udvaru. Prava je Baranja ona močvarna, egzotična, zarasla u bilje, u travuljine, gotovo nedirnuta masovnim turizmom i motoriziranom najezdom…

Štrudla
Ikebane
Štuka u mundiru

Poveznica za prijave na edukativne radionice. Ograničenje broja osoba po radionici je 25 (zbog epidemiološke situacije).

Autor: tzo-bilje.hr

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Koncerti u HNK u Zagrebu

Read Next

Izložba “Pisanica od srca”