Galerija Josip Generalić – Hlebine

Kuća u kojoj je živio i stvarao doajen naivnoga slikarstva Ivan Generalić, osim zbirke slika, crteža i grafika, sadržava i brojne predmete i fotografije koji posjetitelju pružaju mnogo informacija o životu obitelji Generalić.

Osim galerije, u sklopu imanja nalazi se i atelijer sina Ivana Generalića – Josipa, koji je također bio naivni slikar, doduše, ne takva opusa kao njegov otac. Prostor u kojem je Josip Generalić stvarao tijekom svog razdoblja ispunjen je predmetima i djelima koja predočuju njegov razvojni slikarski put od najranije dječačke dobi pa sve do posljednjih dana života.

Na obiteljskom imanju nalazi se i etno-kuća – obnovljena seoska kuća s kraja devetnaestog stoljeća koja obuhvaća etnografsku zbirku predmeta upotrebljavanih tijekom proteklih stotinjak godina na području Hlebina. Predstavljeni su se predmeti rabili u kućanstvu ili u obradi zemlje. Osim navedenih etnografskih izložaka, o načinu života u ovome dijelu Podravine posjetitelje informiraju i djela druge i treće generacije hlebinskih slikara.

Kontakt: galerija-josip-generalic.hr

Autor: podravinaiprigorje.hr

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Ulicama moga grada – projekt “Kreativni turizam”

Read Next

Lepoglavska čipka – čudesna ljepota