Virtualna izložba keramike “Blagdanski stol”

Centar za kulturu i informiranje “Dragutin Novak” Ludbreg, u sklopu programa „Ludbreg petkom” odlučio je vrijedno kulturno djelovanje za vrijeme pandemije približiti široj javnosti i ljubiteljima umjetnosti te preseliti dio događanja u virtualni svijet. Zahvaljujući digitalnoj tehnologiji svi zainteresirani imaju mogućnost razgledati izložbu „Blagdanski stol”.

„Blagdanski stol” izložba je keramike triju autorica: Venije Bobnjarić-Vučković, Ljubice Ribić i keramičarke Štefanije Baranašić. Prezentirani radovi nastali su tijekom zajedničkog stvaralačkog druženja umjetnica.

Štefanija Baranašić 

rođena je u Ludbregu. U svijet keramike zakoračila je 1995. godine, dobivši prve poduke o radu s glinom i razvijajući iskustva u Studiju za keramiku Blaženke Šoić Štebih u Varaždinu. Od tada, pa sve do danas ostala je posvećena keramici, upijajući znanja o tehnikama i tehnologijama te o kreativnom, često i eksperimentalnom pristupu ovome mediju kroz pohađanje niza specijalističkih radionica poznatih domaćih i inozemnih stručnjaka (Rafaela Péreza Fernandeza, Heide Nonnenmacher i mnogih drugih).

Godine 1999. sa suprugom osniva u Ludbregu vlastitu galeriju ZB ART. Od 2006. godine volontira u udruzi za osobe s invaliditetom „Ludbreško Sunce“, gdje održava radionice keramike, a 2007. godine osniva udrugu ARTUM, čija je predsjednica do 2016. godine i gdje vodi „Malu školu keramike, crtanja i slikanja“ za djecu do 15 god. starosti.

U dosadašnjih 25 godina javnog umjetničkog djelovanja Štefanija Baranašić sudjelovala je na šezdesetak skupnih te realizirala sedam samostalnih izložbi. Članica je Hrvatskog keramičarskog udruženja „Kerameikon“.

Kontakt: stefanija.baranasic@gmail.com

Venija Bobnjarić-Vučković

rođena je u Ludbregu. Uz svoju majku savladala je i zavoljela tehnike tekstilnog rukotvorstva posebno šivanje, vezenje, pletenje i kukičanje. Tijekom studija povijesti umjetnosti i etnologije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu stječe i proširuje svoje znanje o mnogim drugim vidovima likovnog izražavanja. Interesi joj se proširuju i na trodimenzionalno oblikovanje, modeliranje, a boravak u Zagrebu joj omogućuje da pohađa tečaj keramike kod poznate keramičarke Mirjane Rajković. Potaknuta time započela je modelirati i oslikavati nakit od glinamola koji izlaže u poslovnoj zgradi Podravke u Koprivnici.

Kao kustos u Muzeju grada Koprivnice proučava tradicijske tehnike tekstilnog rukotvorstva i njihovu primjenu na tradicijskim kostimima o čemu objavljuje stručne radove.

Radeći u konzervatorsko-restauratorskoj struci bilo joj je omogućeno daljnje teoretsko i praktično usavršavanje na području tekstilnih tehnologija povijesnog tekstila, a pohađala je radionice i tečajeve vezenja, čipkarstva i tkanja u Lepoglavi i Italiji. Keramikom se iz hobija aktivnije počela baviti od 2019. godine u ateljeu keramičarke Štefanije Baranašić, a elementi tradicijskih tehnika i povijesnih predložaka (čipke, kalupi za paprenjake, povijesna keramika) prisutni su u njenim radovima.

Kontakt: venija.vuckovic@gmail.com

Ljubica Ribić

rođena je u Varaždinu. I danas kao i u djetinjstvu igru smatra pokretačem kreativnosti i stvaralaštva. Želja da upiše ”Školu primijenjene umjetnosti i dizajna” ostala je samo želja te njeni radovi ostaju skriveni u mapama. Nakon završene Gimnazije upisuje Fakultet organizacije i informatike. Duži period života svoju kreativnost oblikuje i u modnim kreacijama u svom boutique BLUE STAR.

U zrelijoj dobi ponovno poseže za bojama, kao plodonosna pjesnikinja, višestruko nagrađivana i angažirana na mnogim pjesničkim događajima u Hrvatskoj i drugim zemljama okruženja, traži predah u tišini doma i crtežima obojenim akvarelom.

Pjesnikinja koja riječima stvara slike i iscrtava život na svoj jedinstven način često uzima olovku i svojim crtežima ispisuje poeziju, kist i boje koristi kao svjetlost i tamu. Glina joj je bila nepoznanica i želja da je sagleda u njenoj podatnosti dovela ju je do izuzetne autorice Štefanije Baranašić te se uz njeno mentorstvo prepustila igri. U radu s glinom zaboravlja na stvarnost i intuitivno poseže za svojim viđenjem igre i pokreta.

Kontakt: ljubica.m.ribic@gmail.com

Zainteresirani za opširnije informacije ili nabavu umjetnina, slobodni su koristiti istaknute kontakte autorica.

Autor: czkidn.hr/ / ludbreg.hr

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Palača najmoćnijih velikaških rodova – Dvorac Odescalchi

Read Next

Hrvatska – Istinska kamping destinacija