Bajkoviti Advent i zimski praznici u Ogulinu

Kad se male ruke slože i sve pretvore u bajku…
Starac div Klek se bijeli, i mnoge obitelji iskoristile su priliku i popele se na snijegom pokriveni Klek, šetale gradom i okolicom i provele vrijeme okruženi prirodom i svjetlom.
Fotografija: Katja Sabljak

Turistička zajednica grada Ogulina putem društvenih mreža organizirala je zabavni nagradni natječaj do 24.12.2020. s pitanjima koja su nas taknula duboko u dušu i evocirala sjećanja. Svaki dan postavljeno je jedno pitanje vezano za božićne običaje našega kraja, tradiciju, sjećanja na naše stare, posebne poznate ogulinske riječi i poštapalice. Kako je to izgledalo možete vidjeti na fb stranici TZ grada Ogulina. Bilo je pregršt zanimljivih odgovora, i više nego ikad, evocirala su se sjećanja pa su pitanja izazvala reakcije i opise davnih uspomena na neka davna vremena, i tako su ta sjećanja naših sugrađana spontano prenesena, a najbolji odgovori bit će nagrađeni. Privatni smještajni kapaciteti popunjeni su, padao je i snijeg.

Nekoliko obitelji je prvi put prošetalo rutom bajke s pripovjedačicom Sabinom, istovremeno naučilo se nešto o našem malom mjestu koje je ovog Adventa, unatoč okolnostima, ipak zasjalo nadom, pozitivom, ljubavlju – za sve!

Iako u posebnim okolnostima, bez javnog okupljanja i uslužnih sadržaja, Advent 2020 u Ogulinu raspršio je svjetlo i nadu, a to je posebno vidljivo u središtu grada. Park kralja Tomislava već tradicionalno je zasvijetlio i uživali smo u dekoracijama, lipama koje svijetle, okićenoj velikoj i malim smrekama, koje su darovale Hrvatske šume iz rasadnika Oštarije. Ove godine ukrase za smreku izradila je tvrtka Bjelin, fontana je pretvorena u adventski vijenac, a ambijentalna glazba koja se još uvijek može čuti od 17 do 22 sata djelo je XFinity sound and light obrta koji su zaslužni i za predivan light show. Suvenirnica Moemoe na ukrase upisala je poruke nade, ljubavi i mira. Tako je visoka smreka ispred crkve Svetog Križa okićena crvenim srcima u sredini kojih su jednostavne ali moćne riječi kojih smo ove godine naučili pravo značenje (ako nismo do sada) a to su: zdravlje, sreća, mir, obitelj, prijateljstvo.

I samim pogledom na te poruke osjeća se toplina i nada koja nam je ove godine svima potrebna i potrebnija od svakog materijalnog.

Cvjećara Diva je donacijom fontanu pretvorila u Adventski vijenac također s porukama i citatima o bajkama i iz bajki. Svake adventske nedjelje upaljena je jedna svijeća, pa svijetle kao krijesnice iz pjesme Ljube Wiesnera “Kupac čarobnih krijesnica“.

Pridružila se i Udruga Žena izradom ukrasa od loze, špage, češera i mahovine.

Jaslice su posebna priča: nastale su 2019. godine. Na radionici Izrada skulptura od slame koju je provelo Pučko otvoreno učilište Ogulin nastale su jaslice u prirodnoj veličini. Za njihov nastanak najzaslužnija je autorica i voditeljica radionice Marija Trdić Ćuk s ostalim vrijednim sudionicima. Postavljene su u Parku kralja Tomislava ispred crkve Svetog križa.

Ono što vrijedi i što vječno jest dobrota i ljubav je. I mudraci su postali još mudriji. Mislili su možda da će naći silu, sjaj i veličanstvo koje je uobičajeno na carskim dvorovima. A našli su jednostavnost, siromaštvo, neznatnost, ali sve to okupano svjetlošću, ljubavlju, dobrotom i nadom u vječnu pobjedu dobra.“

dr.sc. Zvonko Pažin

Sve opisano ne bi bilo izvedivo bez pokroviteljstva i organizacije za koju je zaslužan Grad Ogulin i Turistička zajednica grada Ogulina, uz pomagače i sponzore kojima svima zahvaljujemo.

Želimo u Novoj godini iz zavičaja bajke mnogo dobra i radosti, puno zdravlja i obilje nade i svjetla za sve uz poziv – provedite bajkovite zimske praznike kod nas!

Autor: tz-grada-ogulina.hr

1 Review

5

Petar

Ono kada ti život ponudi malo i skromno a ljudi sve pretvore u dobrotu.

Write a Review

Read Previous

Izložba “Stadion Maksimir – sportska Arhitektura Vladimira Turine”

Read Next

Muzej krapinskih neandertalaca