Bobovišća na moru – luka Vladimira Nazora i Pastir Loda

Luka Vladimira Nazora – Bobovišća na moru

Bobovišća na moru (na otoku Braču) poznata su i kao pjesnikova luka, jer ovdje se nalazi kuća obitelji Nazor i njenog najpoznatijeg člana, klasika hrvatske književnosti Vladimira Nazora. Iako rođen u Postirima, većinu svog djetinjstva Vladimir je proveo u Bobovišćima na moru.

Vladimir Nazor

Iznad mjesta je Vladimir Nazor sagradio svoju simboličku kulu i spomenik svojim sestrama za koje se cijeli život brinuo, nazvan Tri sestrice. Kula Tri sestrice je simbolična kula s betonskim trostupom i frizom koju je sagradio Vladimir Nazor 1937.godine. Na stupovima su urezana slova I, O, A – početna slova imena sestara Irme, Olge i Amalije, za koje se cijeli život brinuo.

Danas je u roditeljskoj kući Vladimira Nazora smještena mala memorijalna zbirka s njegovim rukopisima, predmetima i fotografijama, a na dnu uvale nalazi se kip pjesnika.

O Pastiru Lodi

Pastir Loda, pravim imenom Anton Sapunar, rođen je 20.09.1895 godine, od majke Vice i oca Petra kao jedan od jedanastero braće i sestara. Bio je stanovnik Ložišća, a hrvatskoj književnosti je poznat po knjizi Vladimira Nazora, međutim sve uvijek zanima tko je on bio?

Čovjek niskog rasta, skoro patuljak, nižeg intelekta, nije se školovao i nije bio pismen. Živio je u Ložišću sa sestrom Haraminom, u samoj blizini zvonika. Dolazio je u obližnju Milnu jednom godišnje, uvijek za fjeru.

Svi bi se oko njega okupljali, naročito djeca jer je bio vedrog duha. Druželjubiv, poput djeteta od pet, šest godina znao je poneku pjesmicu koju je naučio od Vladimira Nazora s kojim je bio dobar prijatelj i kojom bi na fjeri uveseljavao narod.

Kada bi ga djeca zamolila da im pjeva, popeo bi se na mali stolić ili kolonu i recitirao bi pjesmice. Dali bi mu nakon toga novčiće i bio je jako zahvalan.

Nakon rata fjere više nisu bile tako raskrošne ali Loda je nastavio dolaziti u Milnu. Tada se pojavljivao u novom baloneru, iako je bilo sredina ljeta. Kad bi ga netko pitao odakle mu taj baloner, Loda bi sa velikim ponosom odgovorija: “E to mi je poslao naš pjesnik, Nazor, Vladimir Nazor mi je to darovao”. I uvijek je bio nasmijan.

06.04.1975. pokopan je na mjesnom groblju u Ložišću, a s radošću se na Lodu prisjećaju i danas. Pročitajte djeci Pastira Lodu, predstavite preostala vrijedna književna djela Vladimira Nazora i posjetite Bobovišća na moru!

Autor: tz-milna.hr

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Med Senja i okolice

Read Next

Vrila Gacke