Povijest ispričana 3D mapiranjem u srcu Tvrđave sv. Mihovila

Povijest ispričana 3D mapiranjem: doživite 1000 godina pobjeda i poraza u samom srcu tvrđave u Šibeniku.

Dvije cisterne iz 15. stoljeća donedavno su bile skrivene u utrobi Tvrđave sv. Mihovila. Danas su zidovi cisterni kulisa za prezentaciju bogate povijesti tvrđave i grada.

Zahtjevnim projektom u cisternama je postavljena najsuvremenija tehnička oprema potrebna za projiciranje sadržaja na zakrivljene i grubo ožbukane zidove cisterne. Slikovnu i zvučnu kulisu čine 34 projektora i 16 zvučnika koji pokrivaju 90% površine zidova.

U cisternama pogledajte

Cisterna s lukovima pretvorena je u vremeplov koji vas provlači kroz šibenska stoljeća i najvažnije događaje od nastanka grada do danas, s posebnim naglaskom na tvrđavu iz koje je grad nastao.

Druga cisterna nudi priču o svevremenskoj borbi dobra i zla, u kršćanskoj tradiciji često predstavljenoj borbom sv. Mihovila i zmaja. Arhanđel, na kojeg često nailazimo na brdskim vrhovima, od samih početaka bio je zaštitnik Šibenika.

A između projekcija?

Na Tvrđavi sv. Mihovila izvršeno je niz arheoloških kampanja (1972-77, 1990-96), a od 2017. izvode se svake godine. Uslijed nekoliko tisuća godina korištenja, na tvrđavi je pronađeno stotine i tisuće materijalnih ostataka, koji datiraju od željeznog doba sve do Drugog svjetskog rata.

U pauzama između glavnih projekcija, u cisternama se prikazuje multimedijalna 3D izložba najvažnijih i najbolje očuvanih nalaza koji svjedoče dugotrajnom kontinuitetu korištenja ove lokacije.

Nijedna cisterna nije “ozlijeđena” tijekom izvedbe projekta – svi nosači povezani su s već postojećim betonskim zidovima tako da originalno tkivo cisterni ne bude oštećeno. Takvo montažno rješenje dobilo je punu podršku Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture RH.

Multimedijalni vodič

Na Info pultu tvrđave posudite multimedijalni audio vodič koji dopunjava postojeću signalizaciju i povijesne sadržaje tvrđave. Zanima vas određeni dio ili struktura na tvrđavi? Kako raspoznati koji dio zidova je stariji, a koji je rekonstruiran? Obiđite tvrđavu s tabletom u ruci i slušalicama na ušima, a sadržaj će se samostalno aktivirati u trenutku prolaska pored točke na kojoj je postavljen odašiljač. Ne morate nužno slijediti redosljed točaka – svaka je tema zasebna je crtica iz povijesti. 

Budite kreator svoje rute!

Projekcije u cisternama i multimedijalni vodič su dostupni svim posjetiteljima. Njihovo korištenje uključeno je u cijenu dnevne ulaznice. Multimedijalni vodič zatražite na ulazu tvrđave. Raspored projekcija prilagođava se dnevnim posjetiteljima tvrđave, a ukupno trajanje dvaju projekcija je oko 15 minuta. Od 27.10.2020. prikazuju se svakih 45 minuta.

Raspored prikazivanja projekcija: 9:45, 10:30, 11:15, 12:00, 12:45, 13:30, 14:45, 15:00 sati.

Djelatnik na Info pultu će vam dati više informacija – upitajte ga!

Autor: sibenik-tourism.hr / tvrdjava-kulture.hr

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

60. rođendan JU Nacionalni park Mljet

Read Next

Ludbreg – jedno od najstarijih naselja u Hrvatskoj