Pripovjedna ruta bajke u Ogulinu

Na pola puta između Zagreba i Rijeke, u prostranoj udolini omeđenoj šumom, smjestio se Ogulin. Grad je utemeljen prije 520 godina, a Bernardin Frankopan je graditelj grada. Utemeljen za obranu od Turaka, od postanka do danas prolazi transformaciju iz vojno utvrđenog mjesta u mjesto koje slavi bajke i bajkopisce cijeloga svijeta.

Rođenje Ivane Mažuranić u Ogulinu, 1874. godine te njeni posjeti, spominjanje, opisi, istraživanje, i posebna povezanost s rodnim mjestom i njegovim prirodnim i nematerijalnim ljepotama – dovoljno su jaki razlozi za Pripovjednu rutu bajke u Ogulinu – rutu koja sjedinjuje stvaralaštvo Ivane Brlić Mažuranić, s lokalitetima u mjestu i okolici.

Ova ruta sjedinjuje Ivanino književno stvaralaštvo i glavne atrakcije Ogulina, kao što su Đulin ponor – rijeka Dobra, planina Klek, uže središte grada s Frankopanskim kaštelom.

Pripovjedačku Rutu bajke u Ogulinu posjetile su već tisuće velikih i malih posjetitelja, i kao suvenir za uspomenu ponesli sobom priče i bajke ovoga kraja. Raduje nas vidjeti sve više posjetitelja koji istražuju ponudu kao što je pripovijedanje na Kleku. Ili personalizirana bajka ili priča za nekoga.

Kao kolijevka hrvatskog planinarstva i alpinizma, Klek je planina koja privlači ljubitelje prirode već stoljećima. Uz Klek su vezane mnoge legende i priče, a njegov čudesan oblik inspirirao je mnoge pisce, pjesnike, putopisce, slikare. Jedna od autorica koja je bila inspirirana Klekom i legendama o Kleku je Ema Božičević, također rođena Ogulinka – koja je izdala dvije zbirke priča i roman. Jedna od priča nosi naziv Vještica, a posjetiteljima i meni je poseban osjećaj pripovijedanje priče nakon uspona na Klek.

Sjajan je osjećaj raditi pripovijedanje na Kleku i obilazak na ruti bajke s manjim privatnim grupama, najčešće obiteljima.

Ogulin je smješten ispod Kleka, u prostranoj udolini kojom dominiraju dvije rijeke, obje ponornice, prostrane livade i obradiva polja, sela uz šumske uvale, rijeke i jezera, špilje i podzemni hodnici. Od omiljenijih skrivenih dijelova grada navodim Šmitovo jezero s izvorom Rupećicom. Posebno ljubitelji prirode uživaju u ovom mističnom jezeru. Tu je i veliko jezero Sabljaci te jezero Bukovnik sa šetnicom uz Dobru. Vrijeme koje je potrebno za blic upoznavanje mjesta uključujući uspon na Klek ili odlazak na Šmitovo jezero, je taman jedan vikend. Uz poželjnu turističku infrastrukturu koja je potrebna za dolazak i ostanak gosta, u Ogulinu se može doživjeti i vidjeti nešto drugačije. To drugačije nudi Obrt Živa riječ, koji obrće bajke i priče i isključivo time se bavi godinama. Ako želite više info o pripovijedanju u Ogulinu, klik na: ogulintales.com.

O pripovjedačici:

Rođena u Ogulinu, školovana u Zagrebu, počinjem raditi u Osnovnoj školi Plaški kao učiteljica gdje stječem dragocjeno iskustvo u radu s djecom koja su u ratu napustila svoje domove i doselila u Plaški, u potrazi i potrebi za mirnijim životom. Sljedeće radno mjesto je misija OSCE-a u Hrvatskoj (Organisation for security and co-operation in Europe), ured u Karlovcu, gdje također stječem dragocjena iskustva u radu s ljudima iz cijelog svijeta. Ovaj posao iz nekoliko razloga ostavlja snažan dojam na mene jer obilazeći teren i ljude upoznajem obitelji i pojedince koji su ostali bez svoje imovine i prava; i čujem i slušam njihove priče, životne priče.

S vremenom u sklopu Ogulinskog festivala bajke završavam radionicu za pripovjedače pod vodstvom Jasne Held i otkrivam svoju novu ljubav tj. posao kojim se želim baviti u budućnosti. Nastavljam raditi po uputama mentorice i spajam sva prethodna poslovna iskustva u cjelinu… Umijeće pripovijedanja sjedinjujem s edukacijom za turističkog vodiča te 2013. osnivam svoj obrt Živa Riječ, koji djeluje do danas. Pružam usluge pripovijedanja za velike i male, licencirani sam turistički vodič za dvije županije u Republici Hrvatskoj.

Kako sam s bajkama posjetila mnoge škole, vrtiće, udruge i institucije, tako su i mnoge škole, vrtići, udruge, obitelji i pojedinci iz cijele Hrvatske i EU na obostrano zadovoljstvo posjetili mene u bajkovitom Ogulinu! Očekujem i vas…

Pripovijedanje je sinergija stvaranja jer se događa neposredno. Kakva god prigoda bila, kad krene pripovijedanje oživimo neki dalek i čaroban svijet.

Zato, želite li neku posebnu prigodu, rođendan ili događanje u realnom vremenu obogatiti pričom ili bajkom, pripremiti posebno iznenađenje ili dar – zavirite u moj repertoar na upit. Možda vaša bajka već čeka na vas!

Kontakt za informacije i dogovore: sabina@ogulintales.com

Web: ogulintales.com/hr/ogulin-ruta-bajke

Autor: Sabina Gvozdić / www.tz-grada-ogulina.hr

Fotografije: Domagoj Blažević, Zvonimir Pribanić

1 Review

Jasmina Crnojević
5

Kuca bajki

Bila slusala i zelim se vratiti i opez nju zatražiti da provede moju obitelj i mene🥰

Write a Review

Read Previous

Krka – ljepotica krša

Read Next

Lječilišna medicina i balneologija