Biciklističke staze Novalje


Sinergijom svih Turističkih zajednica otoka i promišljanjem u smjeru razvoja outdoora otoka Paga, potpisan je sporazum s ciljem oblikovanja otoka u jedinstvenu, usklađenu i na tržištu afirmiranu destinaciju za outdoor turizam.

Otok Pag obiluje stazama koje spajaju naselja, a mogu se koristiti kao šetnice ili biciklističke staze. Neke među njima omogućavaju istinsku avanturu u prirodi i zahtijevaju profesionalnu sportsko-rekreacijsku opremu, kao što su brdski bicikl ili oprema za hodanje. Druge staze su manje zahtjevne i idealne za rekreativce.

Zaleđe Novalje – Novaljsko polje, ispresijecano je kilometarskim biciklističkim stazama koje prolaze između brojnih vinograda. Vozeći se ovim stazama, u tišini koja odmara, doživjet ćete ljepote ovoga kraja na jedinstven način. Biciklijada Novalja – Lun – Novalja često se zna naći u godišnjem kalendaru sportskih zbivanja na području našega Grada.

Evo nekih staza oko Novalje:
STAZA VODICE

Staza koja spaja Pag i Novalju kroz zanimljiva naseljena područja. Riječ je o utabanoj makadamskoj cesti, nezahtjevnoj za rekreativce, uz koju se nalaze mnoga mjesta gdje se možete okrijepiti. Na pola puta se nalazi izvor svježe pitke vode, a uz stazu ćete vidjeti i ornitološki rezervat.

STAZA KOLAN

Ova staza omogućava dolazak iz naselja Kolan do Paga ili Novalje. Iako je relativno zahtjevna, posebno prijevoj kod Mandre, zanimljiva je zbog prolaska kroz polja i vododerine, kao i zbog ponude domaćih proizvoda u Kolanu.

STAZA KAMENOLOM

Započinje kod trajektnog pristaništa Stara Novalja, a završava na plaži Zrće. Deset kilometara dugačka, prolazi uz nekoliko plaža, a omogućava i skretanje prema Žigljenu gdje se nalazi UFO park.Ipak, najvažnija stavka na ovom putu je ono po čemu je dodijeljen i naziv – ovom stazom možete razgledati kamenolome.

STAZA NOVALJSKO POLJE

Ova je popločena staza posebno ugodna za rekreativce, bilo šetače, bilo bicikliste. Zanimljiva je jer ne zahtijeva neku posebnu rutu ili orijentaciju. Ovdje možete istraživati manje staze i nekoliko uspona i mostova, a da se nećete izgubiti niti iscrpiti.

VINSKE STAZE

Put do vinskih podruma ovuda nije lak, strm je i oštar te zahtijeva dobru koncentraciju i fizičku kondiciju. Dolazak pred vinski podrum obilježen je pogledom na Novaljsko polje, a nudi i meni dobrodošlice.

STAZA NOVALJA − LUN

Ovo je najbolja staza za proučavanje novaljskog područja. Tijekom visoke sezone potrebno je biti oprezan jer je staza ujedno i prometnica. Ruta uključuje mogućnost odmora na plažama Potočnica i Jakišnica, a poseban su doživljaj lunski maslinici, gdje su neke masline stare i do tisuću godina.

Autor: visitnovalja.hr

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Ložišća – spomenik surove zbilje bračkog krša

Read Next

Lika je lik