Ložišća – spomenik surove zbilje bračkog krša

O mjestu
Naselje koje je fantastično sačuvalo svoje ruralne značajke. Skromno i skladno mjesto strmih kogulanih uličica kojim dominira vitki i kićeni zvonik, izgrađen 1889. godine po nacrtu kipara Ivana Rendića.

Ložišća su jedno od najmlađih bračkih mjesta, a njihova povijest datira od XVIII. stoljeća. Naselili su ih mještani Bobovišća pa ih neki zovu i Velo selo, za razliku od Bobovišća koje su Malo selo.

Nakon podizanja župne crkve na red je došao i zvonik, koji onako mladenački uspravan dominira mjestom remek – djelo autora, kipara Ivana Rendića (1886.-1889.). Crkva je izgrađena 1820. godine, a zvonik je završen 1899. godine. Iako su pronađeni ostaci crkvice Gospe Stomorice iz XII. stoljeća, ne vjeruje se da se na tom lokalitetu prije živjelo. Ložišća su naselje čiji se stanovnici od samog osnutka bave uzgojem vinove loze i maslina sve do današnjih dana.

Izabrala su svoj položaj na vrlo strmom kamenom proplanku, svega 150 metara nad morem. Kamene kuće nižu se jedna nad drugom uz kose strme ulice, koje idu iz duboke udoline do uvrh mjesta.

 Martonio Paleka

Kamena južna pročelja okrenuta su suncu. Na njima su nizovi malih prozora nad prostranim podrumskim vratima. Ulazak u kuću obično je sa sjeverne strane na zidu koji je ukopan u brdo, tako da se izravno bez mnogo stepenica i visokih surala ulazi u sobe. Sve je ovdje kamen do kamena i kamen na kamenu. Visoke prostrane dvokatnice na obronku, i malene kamene prizemnice pri vrhu proplanaka.

Ovdje se izuzetno dobro očuvao izvorni otočki seoski izgled, s brojnim primjerima staroga graditeljstva.

Ložišća su spomenik surove zbilje bračkog krša, čudna izbora njihovih mještana da živac kamen, škrip i škrapa budu temelji njihovih kuća a da bi bilo prostora i za vrt u dolu, maslinik i vinograd na donekle obradivim površina po proplancima. Ložiščani su vjekovima trijebili kamenje, stvarali neizbrojive gomile kamenja i zidali terasaste vlake, vječno na kršu otimali komade zemljišta.

Veleposjednici su i ovdje do agrara imali najveća i najbogatija zemljišta, a težaci su pod teškim uvjetima u zakup obrađivali njihove vinograde, dajući im dvije petine ploda. Taj „harač“ zove se „ na zlu pet“ i po zlu se spominje i do danas.

O zvoniku Ivana Rendića

Crkva sv. Ivana i Pavla izgrađena je 1820. g, a krasi je barokno pročelje i kameni dvor ispred crkve. Najistaknutiji dio crkvenog sklopa je kićeni zvonik sagrađen 1899. g. prema nacrtu poznatog hrvatskog kipara Ivana Rendića.

Mještani Ložišća pozvali su poznatog bračkog arhitekta i kipara da im napravi nacrt za zvonik u njihovom mjestu. Rendić se odazvao sastanku i donio punu torbu raznih nacrta zvonika te im ponudio jednostavna i ne baš posebna rješenja.

Međutim, dok je listao na red je došao i sadašnji zvonik. Čim su ga mještani vidjeli odmah su ga zaustavili i odlučno rekli: ‘Taj zvonik želimo!!!’ Rendić im je kroz smijeh na to odgovorio: ‘Ovaj zvonik vi niti možete napraviti, niti ga možete platiti, ovo je za Veneciju’.

E tada je proradio dalmatinski dišpet… ‘Tko, šta, mi ne možemo?! Sad ćeš vidjeti” I tako je i bilo, cijelo mjesto se zadužilo, godinama plaćalo dug u vinu i maslinovom ulju, ali na kraju su ga isplatili i ono što su zamislili, to su i napravili.

Posjetite Ložišća, doživite izvorni otočki seoski izgled i prelijepu dalmatinsku arhitekturu.

Autor: tz-milna.hr

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Magično jesensko ruho Cetinske krajine

Read Next

Biciklističke staze Novalje