Priča o jeseni – 13. vukovarski etno sajam

Visoke temperature i žega su iza nas, osjeti se blagi smiraj prirode, kao da je i ona odahnula i prodisala. Jesen nam je pred vratima.

Možda nam jesen i nije prvi odabir najomiljenijeg godišnjeg doba, jer svi prvo pomisle na duge jesenje kiše, kratke dane, duge noći, sivilo, smiraj prirode… Ali to je već kraj jeseni! Početak je veličanstven, sve pršti od boja, mirisa, gdje god pogled skrene može se vidjeti lišće toplih boja i svo bogatstvo koje je rezultat blagodati prirode i ljudskih ruku. Od zlatnih suncokreta, krupnih plodova kestenja tople smeđe boje i rodnih kukuruza, preko mirisnih vinograda do jabuka, krušaka i bundeva – kraljica jeseni. Pod nogama šuškavi tepih duginih boja, a u zraku niti babljeg ljeta.

Sve miriše na obilje i na radost…

13. vukovarski etno sajam

Jeseni… topla naša jeseni…

Srcu draga, oku ugodna, nepcima neodoljiva!

Raskoš i bogatstvo, tradicija i ljepota, vrijedne ruke i mirisni plodovi.

Eksplozija boja i mirisa, bogatstvo okusa!

Sve to moguće je doživjeti na jednom mjestu, na 13. vukovarskom etno sajmu, posljednje subote mjeseca rujna!

Proizvođači, izlagači, pivari, posjetitelji, folkloraši i tamburaši, svi su u centru Vukovara, zahvalni životu i plodovima jeseni. I naravno, za naše najmlađe – uz predstavu, tu je i etno ringišpil! Mali podsjetnik na neka prošla vremena – prije trinaest godina udružiše se svi koji su trebali i pokrenuše ovaj sajam. Sajam je to tradicijskih i umjetničkih obrta, rukotvorina i antikviteta te proizvođača hrane i pića, izložbeno-prodajnog karaktera. Održava se s ciljem promocije poduzetništva, proizvođača i OPG-a, te njihove edukacije u raznim segmentima djelovanja. Rastao je, mijenjao se, usavršavao, prilagođavao okolnostima, svi su se međusobno poštivali i uvažavali osobnosti drugih.

To nije ostalo nezamijećeno i 2018. godine Vukovarski etno sajam osvaja Posebno priznanje u okviru natječaja Suncokret ruralnog turizma, za promociju tradicijskih proizvoda u kategoriji „Ruralno-turističke manifestacije“. Priznanje je to za trud svih sudionika, od organizatora do izlagača i posjetitelja, potvrda za ustrajnost, nepokolebljivost, vjeru u ispravnost onoga što se radi, i na kraju povjerenje u malog čovjeka, proizvođača tradicijskih proizvoda i zdrave hrane koji je najbolji dokaz dobre baze koju naša zemlja ima, a to su vrijedni, radišni ljudi kojima i ovoga puta od srca zahvaljujemo.

Tijekom godina sajmu su se pridružili pivari i craft pivovare tako da se u okviru sajma održava i Vukovar Oktoberfest, ove godine uz nastup vukovarskog puhačkog orkestra. Nema boljeg mjesta za promociju piva i pivara od Vukovara i njegovog sajma – ipak je na Vučedolu proizvedeno prvo pivo. Osim boja i mirisa jesenskih plodova, pažnju plijene i ljepota narodnog ruha, a za to šarenilo i živost brine se HKGD Dunav sa svojim gostima, organizacijom Susreta folklornih društava, pod nazivom Dunav svome gradu. I poslije svega, za kraj cjelodnevnog druženja – koncert.

Ovaj relativno mlad jesenski sajam, bez obzira na godine, ima svoje mjesto na karti sajmova i ono što je još važnije – u srcima ljudi.

Vidimo se u Vukovaru, na vukovarskom etno sajmu!

Autor: turizamvukovar.hr

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Nalazište Pećina u Ličkom Lešću

Read Next

Đakovo Craft Beer Festival