Rika jelena – ljubavni zov

Vrijeme parenja košute i jelena zovemo „rika“ ili tzv. „ljubavni zov“ jer tada mužjak zaista riče i time doziva svoju dragu odnosno „drage“.
Goran Šafarek

Mnogima možda nije poznato da jelen oplodi u prosjeku oko 20 košuta tijekom jedne sezone parenja. U nekim krajevima čak i više. Kolovoz i rujan su mjeseci kada se odvija rika, a tada se povećavaju šanse da i vidimo jelene s prekrasnim rogovljem.

Jeleni na ovim našim prostorima su „obični jeleni“ (Cervus elaphus), a još ih nazivamo i „beljskim jelenima“. U lovačkim krugovima, „beljski jelen“ podrazumijeva jelena koji ima vrlo kvalitetno rogovlje u kategoriji brončanog, srebrnog ili zlatnog trofejaša.

Kada govorimo o „ljubavnom zovu“ u sklopu turističke ponude, važno je napomenuti da se u Parku prirode Kopački rit može zatražiti program slušanja i promatranja rike jelena. To su zaista specifični programi koji se odvijaju u skladu s navikama jelena, drugim riječima u ranim jutarnjim satima ili u predvečerje jer su tada najaktivniji dok tijekom dana spavaju.

Romulić & Stojčić

Park prirode Kopački rit je jednim dijelom močvarno područje gdje se jeleni vole zadržavati pa im se približava ali na sigurnoj udaljenosti, iz čamca ili kanua te ih turisti tako mogu promatrati, slušati i fotografirati.
U drugom dijelu Parka, koji je pokriven prekrasnom šumom je njihovo stanište gdje ih se najčešće može promatrati. Do šume se odlazi terenskim vozilom pa se uz vodiča pješice približava atraktivnim lokacijama. S obzirom na to da se programi najčešće odvijaju za vrijeme izlaska ili zalaska sunca, prizori koje pruža priroda su bajkoviti.

Goran Šafarek
Domagoj & Marin Topić

Korištenje ovakvog programa je doživljaj koji čini nezaboravne uspomene!

Autor: www.tzo-bilje.hr

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Kuće za odmor s pričom

Read Next

Ston Wall Marathon 2020