Kuća Velebita

Postav Kuće Velebita u Krasnom, proteže se na četiri etaže i obuhvaća nekoliko tematskih cjelina koje se međusobno isprepliću i prožimaju kako bi vam se što bolje pokazalo bogatstvo Velebita, njegova raznolikost te kulturna i prirodna vrijednost. 
U Kući Velebita saznat ćete više o klimi, vrstama i staništima, kulturnoj baštini, geologiji i podzemlju Sjevernog Velebita. Naglasak je stavljen na duboke jame kao na posebnu osobitost Parka. Upoznat ćete se s geologijom i procesom nastanka jama, povijesti i tehnikama njihova istraživanja, te ćete dobiti uvid u specifičan životinjski svijet podzemlja. Osobita atrakcija je iskustvo ulaska u jamu kroz poseban „lift”.

U središtu priče je čovjek i njegov direktan i indirektan utjecaj na prirodu i prirodne vrijednosti. U prošlosti su stanovnici Velebita živjeli nomadskim načinom života, krčili su šumu, napasali stoku, gradili kamene nastambe – pastirske stanove i suhozide te na taj način stvarali nova staništa – travnjake, lokve i drugo, te utjecali na brojnost vrsta biljnog i životinjskog svijeta.

 U Kući Velebita upoznat ćete se sa nemalim dijelom te raznolikosti – raznim kukcima i pticama, velikim zvijerima, endemičnim biljnim vrstama prilagođenima ekstremnim životnim uvjetima… No vrijednost ove planine nije samo u brojnosti biljnih, životinjskih i gljivljih vrsta već i u njezinoj krajobraznoj raznolikosti. Razlog tome su mnogobrojni površinski krški oblici – ponikve, grede, kukovi, škrape… samo su neki od njih. No priču kako su oni nastali pročitajte u našoj Kući Velebita! 

No ono što je najvrijednije nalazi se zapravo u podzemlju i većini je posjetitelja nedostupno. To su naše duboke jame u kojima obitava čitav jedan posebni svijet specifične faune koja se morala prilagoditi životu u konstantnom mraku. I opet je čovjek taj kojeg je to podzemlje konstantno intrigiralo pa je počeo detaljnije istraživati mračni svijet koji nas još uvijek fascinira i iznenađuje ponekom novootkrivenom životinjskom vrstom. 

Na trenutak postanite speleolog i zajedno s nama istražite „Lukinu jamu“ u Kući Velebita.

A u Kući Velebita stanuju i Planinci!

Kako do nas: Kuća Velebita nalazi se u mjestu Krasno uz glavnu prometnicu.

S kontinentalne je strane u Krasno najlakše doći autocestom s koje trebate sići na izlazu Otočac. Prema Krasnu se potom 20-ak km vozite asfaltiranom, zavojitom planinskom cestom, polako se uspinjući.

S jadranske obale do Krasna dolazite skrenuvši u Svetome Jurju, gradiću smještenom 10-ak km južno od Senja, na zavojitu planinsku cestu kojom se 12 km uspinjete do mjesta i prijevoja Oltari (1018 mnv), a potom se blago spuštate još desetak kilometara prema Krasnu.

Autor: kuca-velebita.np-sjeverni-velebit.hr / www.visit-lika.com

2 Reviews

5

Ivana

Bravo Ličani

5

Ivana

Bravo Ličani

Write a Review

Read Previous

VIA SAINT MARTIN

Read Next

Kuće za odmor s pričom