VIA SAINT MARTIN

Prekogranična regija – gdje rijeke spajaju, a ne razdvajaju

Gradu Ludbregu odobren je projekt “Promicanje promocije i razvoja transnacionalnih hodočasničkih ruta povezanih s održivim i kulturnim turizmom“, akronim: VIA SAINT MARTIN u sklopu programa suradnje Interreg Mađarska-Hrvatska 2014-2020. Projekt će se provoditi u partnerstvu s Općinom Zalaszentmárton iz Mađarske. Vrijednost projekta je 350.130,75 E, dok je udio Grada Ludbrega 181.590,00 E, od čega 85 posto financira EU, a preostali dio Grad Ludbreg.

Održana je početna konferencija za medije na kojoj je predstavljen sam projekt kao i predstojeće aktivnosti. Projekt su predstavili Dubravko Bilić, gradonačelnik Grada Ludbrega, Antonija Bedeniković, programski i komunikacijski menadžer u Zajedničkom tajništvu Mađarska – Hrvatska: „Iskustvo u prekograničnoj suradnji i uloga komunikacije u Programu suradnje INTERREG V-A Mađarska – Hrvatska“ i Robert Tkalec – voditelj projekta u Gradu Ludbregu.

Grad Ludbreg i malu općinu Zalaszentmárton u Mađarskoj, u kojoj se nalazi crkva svetog Martina iz 13. stoljeća, povezala je zajednička želja za razvijanjem vjerskog turizma i hodočasničkih ruta.

– Projekt je financiran u sklopu prekograničnog programa Hrvatska-Mađarska, koji je programiran za razdoblje 2014-2020, predstoje još tri godine za provedbu aktivnosti.

Opći cilj projekta je razviti turističku ponudu putem uređenja hodočasničkih ruta, koje uključuju vjerske spomenike i objekte u prekograničnom području. Specifični ciljevi projekta su: razvoj novih usluga u obliku tematskog turizma; uspostavljanje zajedničke hodočasničke tematske rute koje će povezati grad Ludbreg i Zalaszentmárton; poboljšanje uvjeta prihvaćanja turista i posjetitelja na tematskoj ruti izgradnjom novih smještajnih jedinica; podrška lokalnim gospodarstvima i održivom turizmu.


Projektne aktivnosti koje će se provoditi tijekom 20-mjesečnog trajanja projekta su: izrada zajedničkog programa za hodočasnike; zajedničke akcije za izgradnju kapaciteta lokalnih dionika o održivom turizmu; organizacija kulturnih događanja; razvoj zajedničkog pametnog rješenja (aplikacije) za promociju nove turističke ponude; uspostavljanje tematske rute i opremanje turističkim sadržajima; poboljšanje usluga smještaja za posjetitelje na lokacijama; testiranje hodočasničkog programa i izviđanje rute.

Autor: ludbreg.hr

Fotografija: Goran Šafarek

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

53. Iločka berba grožđa

Read Next

Kuća Velebita