Festival soli

Festival soli održava se od 28.8. – 30.8. 2020. u najstarijoj solani u Europi.

Ideja o kreiranju festivala na području Stona potaknuta je pričom o soli i Dubrovačkoj Republici koja je svoj napredak temeljila, među ostalim i na proizvodnji i trgovini ovim važnim artiklom u prehrani ljudi.

Stonska solana nepromijenjena od 14. stoljeća, bila je strateški gospodarski punkt Dubrovačke Republike, a danas je važan gospodarski subjekt i jedinstveni spomenik kulture i turistička atrakcija.

Berba soli, koja se u Solani Ston vrši na povijesni način svake godine, predstavlja također posebnu turističku atrakciju i zaokuplja pažnju posjetitelja.

Festival Soli u Stonu je multimedijalni događaj bogatog programa: od gastronomskih i enoloških događanja, do prezentacija tradicijskih obrta i proizvoda, radionica za najmlađe na temu soli, te koncerata folklora i popularne glazbe. Festival soli afirmira postojeće kapacitete i komparativne prednosti ovog područja i tradicionalne proizvode, ne ugrožavajući okoliš i skrećući pozornost na bogatstvo nasljeđa, kako gospodarskog tako i kulturnog, naglašavajući partnerstvo među dionicima lokalne uprave, dionika u turizmu, malih proizvođača i lokalnog stanovništva, te posjetitelja.

Manifestaciji Festivala soli se i ove godine pridružuje Dom Marina Držića s likovnim radionicama “Prezence od soli” i “Komarda Art park Ston”.

Marin Držić je u Stonu proveo nekoliko godina. Izabran je za pisara u solani 1553. godine uz uvjete da izabrani pisar, obično duhovnik, ne smije naći zamjenu za taj posao jer bi tada bio smijenjen. Dužnost je obavljao do 1556. godine kada ju i odbija, a zamjenjuje ga svećenik Frano Dobrotić.

Na sjećanje Držićeva boravka u Stonu postavljena je spomen-ploča na kojoj piše: “Marinu Držiću / komediografu britke riječi / jezika hrvatskog / i pjesniku dubrovačkom / u povodu 650. obljetnice Stona / na mjestu / kratkoga mu službovanja 1553. / narod Stona u slavu postavi / 1984.”,

Na početku likovne radionice “Prezence od soli” polaznici će se upoznati s likom i djelom našeg najvećeg komediografa Marina Držića. Zajedno s mentoricom muzejskom pedagoginjom Doma Marina Držića, Jasminom Runje razgovarat će o gradu Stonu i njegovim znamenitostima kao što su stonske zidine, tvrđava Kaštio, tvrđava Koruna, čuvena stonska solana koja se spominje još od antičkog doba, Fontana, Lapidarij… Iznosit će svoje viđenje grada i svega što ga po njihovom mišljenju oplemenjuje, čini zanimljivim i posebnim. Likovna tehnika kojim će se polaznici izražavati je likovna slikarska tehnika kolaža.

Osim raznih radionica za djecu i odrasle, izložbi i koncerata, svi posjetitelji imat će mogućnost degustirati lokalna vina i razne morske specijalitete.

Program manifestacije:

Za više informacija o ovogodišnjoj manifestaciji posjetite: www.festivalsoliston.com

Autor: www.ston.hr

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Svetište boga Mitre – ostatak antičkog svetišta

Read Next

15. Ogulinski festival bajke (15. OGFB)