Dubrovačka popara (Botina) i školjke s juga Hrvatske

Na samom jugu Hrvatske 50 kilometara udaljen od Dubrovnika smjestio se malostonski zaljev, jedinstveni park prirode pod morem. Ovaj prirodni dragulj svojom bogatom bioraznolikošću predstavlja idealan životni prostor te je zbog toga naseljen od prapovijesnih vremena. Priča o uzgoju školjki, a posebno malostonske kamenice lat. Ostrea Edulis seže u davnu prošlost, u vremena kada su na ovim prostorima vladali Rimljani, a tradicija uzgoja održala se i pažljivo njegovala u svim fazama bogate i burne povijesti ovih krajeva.

Za vrijeme Dubrovačke Republike vodila se pažljiva evidencija o proizvodnji te su se davale koncesije stanovnicima koji su se bavili uzgojem. Zanimljiva je informacija da su članovi Habsburške monarhije voljeli kamenice te su im slane na Bečki dvor u drvenim sanducima, a car Franjo jednom je prilikom i posjetio Ston. Ova posebna školjka 1936. godine nagrađena je na svjetskoj izložbi World Exibition u Londonu, gdje dobiva priznanje Grand Prix i osvaja zlatnu medalju za kakvoću. U to vrijeme izvozila se u mnoge Europske gradove od Pariza, Sarajeva do Beča i Praga.
Mali Ston nezaobilazna je destinacija svih pravih poznavatelja gastronomskih delicija, a ponajviše plodova mora po kojima je ovaj kraj nadaleko poznat. Na samoj rivi u srednjovjekovnom skladištu soli nalazi se restoran Bota Šare. U vlasništvu obitelji Šare ovaj restoran dugih 40 godina posjetiteljima kroz svoju kuhinju priča povijest i kulturu ovog kraja. Osim u Malom Stonu u specijalitetima ovog lanca restorana možete uživati i u Zagrebu, Splitu, Dubrovniku te na otoku Šipanu.

Inspiraciju za svoj jelovnik pronašli su u dvije kuharice starima više od 100 godina, pronađenim u prašnjavim kantunima ovog monumentalnog zdanja.

Kuharice sadrže recepte koji su se pripremale u kućama Dubrovačke vlastele, a obitelj Bota-Šare spojila ih je sa svojom obiteljskom kuhinjom ali i vrhunskim namirnicama, ribom koju love svojim brodovima te eko povrćem iz vlastitog uzgoja.
Kamenice kao predjelo neizostavni su dio svakog obroka. Najbolje ih je konzumirati svježe s par kapi limunovog soka. Ako posjetite Mali Ston obavezno napravite izlet u aranžmanu restorana gdje imate priliku posjetiti uzgajalište kamenica te ih kušati netom izvađene iz mora ali i saznati sve o načinu proizvodnje.
Nakon kamenica treba kušati i ostale blagodati iz malostonskog podmorja, a sve to najbolje se okusi u popari. Popara je staro hrvatsko jelo koje je nastalo u vremenima kada su žene pripremale obroke od onoga što je bilo na raspolaganju u domaćinstvu. Dubrovačka popara ujedno je i jelo kuće restorana Bota Šare! U nastavku možete naći recept za 4 osobe.
Botina popara i danas se temelji na raznolikosti sastojaka tradicionalnoga recepta međutim, danas gosti sami biraju ribu prema vlastitom ukusu bilo da je riječ o svježoj škarpini, lubinu ili oradi koje se redovite nalaze u vitrinama Bota Šare restorana.
BOTINA POPARA, SASTOJCI:

– luk 1 glavica

– 2 mrkve

– peršin 1 stručak

– češnjak 2 pice

– krumpir 40 dgk

– riba 1 kg

– bijelo vino 1 dcl

– maslinovo ulje

– sol 1 čajna zličica

– papar po želji

– menta 1 grančica

PRIPREMA:
Na miješanom ulju lagano zapržiti luk i mrkvu narezane na ploške zatim dodati krumpir također narezan na ploške te korijen peršina i češnjaka. Posoliti sa stonskom solju, prodinstati par minuta zatim dodati vodu. Kada voda zavri, dodati narezanu ribu te je zaliti s pelješkim bijelim vinom i popapriti te dodati riblju metvicu. Lagano kuhati 20-ak min, pri samom kraju maknuti sa vatre te zaliti domaćim maslinovim uljem.

Zadržati izvornost, ponuditi originalnost, dosegnuti savršenstvo, a ujedno ostati ljudski prisan moto je koji obitelj Šare njeguje kroz svoj posao, a želja im je očuvati i prezentirati bogatstvo ovog kraja svim gurmanima i ljubiteljima povijesti, kulture i naravno dobrog vina!

Autor: www.bota-sare.hr/mali-ston

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Vukovar za sva vremena

Read Next

Memorijalni centar Nikola Tesla, Smiljan