Legenda o Ludbregi

Ludbreg se nalazi u ludbreškoj Podravini koja je dio gornje hrvatske Podravine. Prema staroj legendi s ovoga mjesta bijahu u davna vremena opisani krugovi zemaljski i na njihovim obodima smještene europske metropole.

Stari Rimljani izgradili su ovdje svoj Castrum Iovia s forumom i termama. Na suprotnoj strani kugle zemaljske nalazi se naš antipod, južnopacifički vulkanski otočić Antipodes.

Na Trgu Svetog Trojstva nalaze se koncentrični krugovi Centra svijeta. Svake godine za vrijeme proslave Dana Centra svijeta na krugove se postavljaju pločice s njihovim imenima.

Povjesničar umjetnosti i restaurator dr. Erasmus Weddingen otkrio je legendu o Ludbergi u zapisu iz 1776. godine pronađenom u Varaždinu. Ludberga je bila lijepa i obrazovana kćer upravitelja imanja koji je bio u službi grofa Bele II. Kao šesnaestogodišnjakinju zaveo ju je nečastivi u obliku viteza Urlika s kojim je imala sina Teobalda. Brinula se o sinu, radila je kao služavka te je pomagala bolesnima i siromašnima. Drugi put je došao nečastivi u obliku eremita i pokušao zavesti lijepu Ludbergu.

Bježeći od zla našla je sklonište u vinogradsarskoj kućici te je ubrzo postala vinogradarka. Vino je darivala crkvama, kapelicama i samostanima, a bilo je poznato i kao izrazito ljekovito. U zrelim godinama Ludberga je bila jako lijepa te se pojavio nečastivi u obliku bogatog grofa koji je htio kupiti njen vinograd. U naletu bijesa, Ludberga je nečastivog zabila u zemlju pomoću drvenog križa te je na suprotnoj strani kugle zemaljske eksplodirala Antipodravina od koje je ostao vulkanski otočić Antipodes. Na taj događaj ukazuje izvor slane vode. Ludberga je umrla na svom imanju, a njeni su simboli vinska preša, kalež i grožđe.

Autor: http://ludbreg.hr/ / www.visitludbreg.hr

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Putevima smaragdnog krša – Ogulin, dobrodošli u carstvo Klečkih vještica

Read Next

60. Međunarodni dječji festival u Šibeniku