Putevima smaragdnog krša – Ogulin, dobrodošli u carstvo Klečkih vještica

Dobrodošli na Put kroz smaragdno srce Hrvatske – Zelenu liniju Via Dinarice – Ogulin, kojom se pruža trasa od Kamačnika preko Kleka i Modruša sve do Plaškog.

Ako je nešto jednostavno, onda je to biti aktivan u Ogulinu!

Grad koji se je smjestio u prostranoj udolini, u srcu kontinentalne hrvatske, ljubiteljima prirode najpoznatiji je po planini Klek. To je i razumljivo jer je na Kleku 1874 niknula ideja o prvom nacionalnom planinarskom savezu. S koje god strane mu prilazili njegov vrh visok 1181m podsjeća na diva koji spava. Zbog toga postoje poznate legende o klečkim vješticama i slavenskim bogovima.

Put do Kleka vodi od Ogulina do sela Bjelsko gdje je markacijska oznaka planinarskog puta. Kada dođete do table s natpisom Dobrodošli u carstvo klečkih vještica, već ste na 1000m, u podnožju vršne stijene Kleka. Tu je smješten planinarski dom koji je otvoren vikendom. Do vrha preostaje još pola sata penjanja da bi se našli na ravnoj kamenoj glavi s pogledom koji vrijedi svake kapi prolivenog znoja!

Ako niste raspoloženi ili talentirani za penjanje i visine, u prostranoj udolini smještene su dvije rijeke: Dobra i Zagorska Mrežnica. Na rijeci Dobri je jezero Bukovnik, do kojeg iz grada Ogulina vodi divna zelena šetnica kojom možete šetati uz Dobru sve od kanjona do jezera. Na rijeci Zagorskoj Mrežnici, akumulacijsko je jezero Sabljaci. Na Sabljacima je smješten Kamp odmorište Sabljaci, moderan novi kamp sa 26 mjesta.

Na jezeru Sabljaci moguće su razne aktivnosti na otvorenom: biciklirajte, jedrite, hodajte, plivajte ili pecajte! SUP daske za jedrenje i bicikle iznajmite u kampu Sabljaci. Na početku jezera je restoran koji osim tradicionalnih jela u ponudi ima velik izbor tjestenina. Ako ostajete cijeli vikend apartmani i kuće za odmor su na izbor.

Provedite se aktivno, pored čistih rijeka, živopisnih planina i podržavajuće gastronomske ponude. U Ogulinu je to jednostavno!

Autor: www.tz-grada-ogulina.hr

Fotografija: Luka Tambača

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Staza Gospi Sinjskoj

Read Next

Legenda o Ludbregi