Okusi i mirisi Vukovara – spoj tradicije i ljubavi

Kuhinja najistočnije hrvatske županije, pa time i Vukovara kao njezinog sjedišta, odraz je podneblja i ljudi koji ondje žive vjekovima, ali i utjecaja drugih naroda koji su se doseljavali, njihovih kultura, navika i običaja.

Kako je Vukovar grad u zagrljaju Slavonije i Srijema, tako i kuhinja ovog  kraja ima neke samo svoje osobitosti i karakteristike oba područja. I kao što je široka duša ovdašnjih stanovnika, tako je izdašna i  raskošna njihova kuhinja, bez obzira jesu li u ponudi jednostavni pripravci ili prave gastronomske bravure. Vukovar nudi najbolje i od Srijema i od Slavonije, začinjeno s puno toga, ali  i začinjeno s puno ljubavi.

Ovdje gastronomija nije samo dobra hrana već način i stil života, to je više od ljubavi prema hrani; to je strast, želja, mašta, kreativnost, razmišljanje o uvijek novoj kreaciji, harmoniji okusa. U to se lako možete uvjeriti ako posjetite izletište Gondola u Sotinu, prigradsko naselje Vukovara, u njegovom srijemskom dijelu. Iznenadit će vas ljepota i autentičnost, jer  svakim i najsitnijim detaljem priča priču o Srijemu i srijemskim običajima, te iskonskoj ljubavi čovjeka prema ovom kraju.

Isto tako pamti i Panonsko more i povezuje ga s vječnim hrastom koji na svojim plećima nosi stoljetnu Veneciju. Tako se i došlo do imena Gondola kao zaokružene cjeline kroz povijest. Venecijanska  gondola vozi zaljubljene, a srijemska Gondola je sinonim za ljubav i ljepotu, pozitivno ozračje  i široku srijemsku dušu.

 Teško je odoljeti mirisima i okusima Srijema i Slavonije!

U tom obilju fine, domaće hrane, nije lako izdvojiti jedno jelo, ali nadamo se da ćete biti zadovoljni današnjim odabirom naše domaćice koja se odlučila za čobanac, najfiniji slavonsko-srijemski specijalitet iz kotlića, raskošno jelo na žlicu, gusto, a opet jušno, ukusno, puno okusa. Različiti majstori, različiti recepti, svaki ima svoj tajni sastojak, a zajedničko im je mnogo sjeckanog luka, mnogo mljevene paprike i kuhanje na otvorenoj vatri, ali i određena doza strpljenja i puno ljubavi, kao najvažniji začin.

Danas donosimo recept za Gondolin čobanac.

Gondolin čobanac (za 10 osoba)

2 kg luka

1.50 kg junetine

1.50 kg svinjetine

1.00 kg svinjskih nogica

Paprika mljevena, papar, sol, pasirana rajčica, Vegeta, lovorov list i 2 dcl vina.

Začine po ukusu.

Na ulju popržiti luk dok ne postane staklast. Poslije luka se stavljaju svinjske nogice, zaliju se s malo vode i dinstaju, zatim junetina, dodaje se ljuta i slatka paprika, rajčica, Vegeta, sol, papar, lovorov list, a onda i svinjetina nasjeckana na kockice. Na kraju se doda vino i još malo prokuha. Jelo se priprema oko tri sata. 

Uz čobanac se poslužuje pogača koju vlasnica sama spravlja.

Priča o hrani i receptima priča je o životu. Ne uvijek lakom, ali nezaboravnom i neponovljivom. U ovom, kao i svim receptima i okusima kriju se proživljena sjećanja i mirisi prošlosti, mirisi našeg djetinjstva. Kušajući ih i prisjećajući se nekih davnih, dragih, nepovratnih trenutaka, otplovimo kroz vremeplov i sjetimo se dragih osoba koje više nisu s nama, a činile su neizostavan dio naših života i u njemu ostavili dubok trag.

Uživajte u doživljenom i napojite dušu mirisima i okusima Vukovara, tim istinskim gastronomskim hedonizmom koji se krije baš ovdje u zagrljaju Slavonije i Srijema, na mjestu gdje Dunav ljubi nebo!

Autor: www.turizamvukovar.hr

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Dinara – najviši vrh Hrvatske

Read Next

Staza Gospi Sinjskoj