Dinara – najviši vrh Hrvatske

Planina Dinara je prirodna granica između Hrvatske i Bosne. Planina dijeli i dva klimatski različita područja – mediteransko i kontinentalno područje.

Drugi po veličini Dinarin vrh Dinara (1831m) je masiv dugačak 20 i širok 10 kilometara. To je ujedno i najveći vrh Hrvatske.

On je razvođe rijeka Krke i Cetine, a u njegovom južnom podnožju izvire rijeka Krčić. Na suprotnoj strani masiv završava jednako nevjerojatno: dubokim snažnim izvorima rijeke Cetine u blizini kojih je ulaz u 2080 metara duboku Gospodsku pećinu, na kraju koje je podzemno jezero. Dinara je nenaseljena, a njeno spektakularno obilježje je najduža stijena u Hrvatskoj duga čak 6 kilometara.

Osobitu ljepotu Dinara, koja se smatra jednom od najslikovitijih planina Dalmacije, duguje bogatim cvjetnim livadama i šumama, a značajno je stanište brojnih biljnih i životinjskih vrsta.

Uspon na Dinaru zahtjeva veće planinarsko iskustvo. Prilazni putovi iz više pravaca su označeni. Smještaj je osiguran u planinarskom domu na Brezovcu (1050m), te Lovačkom domu. 

Autor: www.tz-knin.hr

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Park prirode Vransko jezero

Read Next

Okusi i mirisi Vukovara – spoj tradicije i ljubavi