Park prirode Vransko jezero

Vransko jezero najveće je prirodno jezero u Hrvatskoj i jedno od posljednjih mediteranskih močvara. Smješteno u srcu istočne obale Jadrana, između Zadra i Šibenika, od mora je odvojeno vapnenačkim grebenom.

Položaj Vranskog jezera izvor je njegovih brojnih atrakcija i bogatstva bioraznolikosti. Zbog očuvanosti velike površine tršćaka i ugroženih vlažnih staništa, jezero je ornitološki raj. Utočište je ugroženim i rijetkim vrstama ptica koje se tu gnijezde, zimovalište za oko 100 000 ptica vodarica, odmorište je i hranilište brojnim preletnicama. Vransko jezero je prirodni fenomen potopljenog krškog polja koji vrvi životom. Oaza je sportskim ribolovcima i biciklistima. Učionica u prirodi. Blizina mora i otoka, mediteranske močvare i najplodnijeg dijela dalmatinskog primorja, Ravnih kotara, omogućuje različite doživljaje na malom prostoru. Zbog jedinstvenog položaja jezero je kroz povijest bilo cijenjeno i važno, na što nas upućuju arheološki nalazi iz doba Liburna, Rimljana, Turaka i Mlečana.

MOČVARA ZA BUDUĆNOST ČOVJEKA?

Posebna vrijednost Vranskog jezera prepoznata je još 1983. godine kada je njegov sjeverozapadni dio proglašen posebnim ornitološkim rezervatom. Kao jedno od rijetkih prirodnih staništa ptica s izvorima pitke vode i područje osebujnih specifičnosti i bioraznolikosti, Vransko jezero s okolnim područjem proglašeno je 1999. godine Parkom prirode.

Od veljače 2013. godine Park prirode Vransko jezero nalazi se na popisu svjetski važnih močvara, kao najveće prirodno, stalno vodeno tijelo u Hrvatskoj, od iznimne važnosti za brojne ugrožene i u Europi rijetke vrste ptica.

Recentna znanstvena istraživanja navode kako će močvare, zbog svog ogromnog potencijala vezanja CO2, u budućnosti imati ključnu ulogu u zaštiti živih bića, uključujući ljude, od globalnog zagrijavanja.

BIOLOŠKA RAZNOLIKOST ŽIVOTA U KAMENU I VODI

Močvare su središta biološke raznolikosti. Kao jedna od posljednjih močvara u mediteranskom dijelu Hrvatske, Vransko jezero je dom za više od 1000 različitih biljnih i životinjskih vrsta! Neposredna blizina mora i bogato slatkovodno prostranstvo Vranskog jezera zadivljuju s dva jednako lijepa, a opet različita plavetnila.

Da li ste znali da u okolici Vranskog jezera rastu prave orhideje? Hrvatske vrste orhideja imaju manje cvjetove od onih tropskih vrsta koje kupujemo u cvjećarnicama, ali nimalo ne zaostaju ljepotom.

Vlažne i poplavne livade su vrlo lijepo stanište obala jezera. To nisu prirodni ekosustavi – stvorio ih je čovjek košnjom ili ispašom stoke i time stvorio mogućnost rasta mnogim biljkama koje ne mogu rasti u šumi ili šikari.

U Parku je zabilježeno 36 vrsta vretenaca, kukaca spretnih letača koji čine važan dio hranidbenih mreža jezera zbog položaja između manjih beskralješnjaka kojima se hrane te riba, vodozemaca i ptica kojima i sami predstavljaju vrijedan plijen.

Autor: Park prirode Vransko jezero / www.pp-vransko-jezero.hr

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Otkrijte Senj

Read Next

Dinara – najviši vrh Hrvatske