Kalaton

Spojiti zavičaj i sport u razvoju turističke ponude, ono je što su Milnarani na Braču željeli pokrenuti pa su tako osmislili Kalaton – maraton po kalama, uličicama u dalmatinskim mjestima.

Utrka koja se već tradicionalno održava početkom kolovoza, edukacijskoga je i sportsko-rekreacijskoga karaktera. S godinama broj natjecatelja značajno raste. Zbog Kalatona okupljaju se turisti iz svih gradova otoka Brača, na brodovima dolaze iz cijele Dalmacije. Natjecatelji upoznaju Milnu, samozatajno, prelijepo bračko mjesto kroz utrku stoljetnim kalama i škalinama sljedeći karte i cestovne oznake koje ih vode do cilja na rivi.

“Kala” u dalmatinskom dijalektu označava uske, kamene ulice u dalmatinskim naseljima koje su većinom prohodne samo za pješake.

U Milni tako postoji mreža kala koja povezuje razne dijelove mjesta i sve kale završavaju na rivi. Kalaton vodi trkače kroz kale koje povezuju nove i stare dijelove mjesta, prolazi pokraj kulturološki zanimljivih točaka, pa sve do središnje rive i tako sudionicima utrke prikazuje mjesto iz neke nove, zanimljive perspektive.

Pridružite nam se i Vi na sljedećem Kalatonu!

Autor: www.tz-milna.hr

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Tvrđava sv. Nikole – Šibenik

Read Next

Solana Ston – najstarija na Mediteranu