Dunav – zaplovite glavnom ulicom Europe

Dunav – kratka, ali moćna riječ, kao što je moćna i duga rijeka koja nosi to ime.

Dunav – širok u svom hodu, snažan u svom toku, važan u svom značenju, nedostižan u svojoj snazi, neuhvatljiv u svojim lutanjima.

Dunav – druga po veličini europska rijeka prođe 2850 km kroz deset zemalja, na svom putu od izvora do ušća. Od Schwardwalda do Schwarzes Meer. Od Crne šume do Crnog mora.

A između crnog u nazivu, neopisiv kolorit, splet plavog i zelenog i svih boja spektra koje prirodu čine jedinstvenom i neponovljivom. Šarenilo, bogatstvo i ljepota različitosti i običaja zemalja kroz koje protječe ova najvažnija „europska ulica“.

Zbog svoje multinacionalnosti, Dunav je rijeka s najviše imena, a zbog važnosti i značenja, mnogo je više od zemljopisnog pojma i statistike, on je svojevrstan brend i više je kulturni nego zemljopisni pojam. Godine prolaze, promjene su neminovne, a samo je Dunav vječan! ON je snaga koja spaja!Gradovi na vodi imaju jedan poseban šarm, nešto što ih razlikuje od ostalih gradova. Oni odišu neopipljivom čarolijom i imaju čudesnu moć da vas inspiriraju i potaknu na ponovni dolazak.

Vukovar, ne da ima rijeku, on ima čak dvije svoje rijeke – Dunav i Vuku.

Vukovarske rijeke opjevaše u mnogim pjesmama; jedna od njih kaže:

Vuka dijeli te ta,

Daje ti imena dva,

Novi i Stari grad.

Dunav je bio i ostao omiljena destinacija romantičara, boema, umjetnika… On je vječna inspiracija umjetnika, a možda jedan od najdojmljiviji stihova o Dunavu je onaj naše sugrađanke:

da nam Dunav ostane u himni,

mnoga mladost dade život svoj…

Zato u tom daru treba uživati, kao i u rijekama bez kojih Vukovarci ne mogu. Oni su uz obalu Dunava privezali ljubav i sve svoje životne sadržaje i sadržaje svoga grada, a Dunav je prigrlio i obgrlio Vukovar. Ljubav Vukovaraca prema rijekama ne može se zatrti, pripadanje njima ne može se iščupati – to je jače od svega i zato Grad i rijeke žive zajedno i idu naprijed.

Obala Dunava na području Vukovar-Ilok promenada je dvoraca, muzeja, arhitektonskih povijesnih cjelina, arheologije, prirodne baštine, biciklističkih ruta, bogatog stola i vrhunskih srijemskih vina.

Dođite i zaplovite Dunavom panoramskim brodom Vukovar Waterbus i budite dio vukovarske turističke priče!

Dođi… Osjeti prirodu…

pomiriši Dunav…

Udahni Dunav… Udahni miris lipa…

Ponesi sa sobom mirise svježine, mirise Vukovara!

Autor: www.turizamvukovar.hr

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Rijeka Gacka – tiha ljepotica

Read Next

Autokamp Straško