Vinogradarstvo i vinarstvo u Iloku

Vinogradarstvo i vinarstvo u Iloku se počelo razvijati još za vrijeme rimskog cara Probusa, koji je navodno donio kvalitetne sorte vinove loze iz Grčke. Već tada se primijetilo da dobra zemlja ovoga kraja i velik broj sunčanih dana tijekom godine omogućuju dobivanje vrlo kvalitetnih vina. Tradiciju proizvodnje vina nastavlja i knez Nikola Iločki, koji ispod svojeg dvorca gradi vinski podrum. Obitelji Odescalchi još više pridonosi poboljšanju vinogradarske i vinarske prakse Iloka stalnim širenjem nasada vinove loze i proširenjem starog podruma kneza Nikole Iločkoga.

Ovaj je podrum posebna atrakcija koja se mora posjetiti prilikom posjeta Iloku. Zadivit će vas njegova stara arhitektura iz 15. i 18. stoljeća, bačve načinjene od poznatoga slavonskog hrasta te velike količine raznovrsnoga poznatog vina iz iločkoga područja.

Naravno, posebno mjesto i poštovanje među tim vinima zauzima nadaleko poznati iločki traminac − vino jedinstvenoga cvjetnog, aromatičnog i egzotičnog okusa. Dobri poznavatelji i ljubitelji vina kažu da se već nakon jednoga kušanja više ne zaboravlja raskošni, razmetljivi i specifični okus toga posebnog vina neobičnog i opojnog mirisa i okusa, koje po svemu spada u rijetka i posebna vina u svijetu. A tek kasna berba traminca − to je prava svečanost i rapsodija bogatstva vinsko-kraljevskoga doživljaja.

Da je iločki traminac posebno cijenjeno vino, govori i činjenica da se već desetljećima redovito pije u dvorcu britanske kraljice Elizabete. Štoviše, za svečanost njezine krunidbe 1953. naručeno je 11.000 boca kvalitetnoga, posebno očuvanog arhivskog iločkog traminca. Kraljica Elizabeta navodno je prilikom proslave svojeg devedesetog rođendana izjavila da svoju dugovječnost, između ostaloga, zahvaljuje i čaši iločkog traminca poslije ručka. Engleski dvor gotovo redovito naručuje posebno čuvani arhivski iločki traminac, pa se i na vjenčanju princa Williama uživalo u finim kapljicama ovoga kraljevskog traminca.

Naravno, i mnoge druge ugledne ličnosti i vinoljupci uljepšavaju ugodne i posebne trenutke neodoljivim iločkim tramincem. Ovdje su, dakako, poznate i druge vrste vina poput graševine, sivog pinota, rajnskog rizlinga, chardonnaya, sauvignona, frankovke i još nekih dobro usklađenih kombinacija raznih vina. Uz povijesni Stari podrum nalazi se i kušaonica i lijepi prigodno uređeni restoran u kojemu ćete naći odlične srijemske specijalitete, uključujući poznati i u Europi zaštićeni slavonski kulen. Ne propustite prilikom posjeta restoranu Stari podrum Iločkih podruma d. d. kušati i platu slatkovodnih riječnih riba poput soma, šarana, štuke, smuđa i druge svježe ribe ulovljene u Dunavu i njegovim mnogobrojnim pritocima u blizini Iloka. Naravno, ne propustite ni poznati tradicionalni fiš paprikaš, koji je pravi užitak i za najizbirljivije gurmane. Uživat ćete zasigurno i u tradicionalnim mesnim specijalitetima ovoga kraja, a razne vrste odličnih iločkih vina pridonijet će tomu da gastro i eno doživljaj budu potpuni i nezaboravni.

Ako se poslije ručka odlučite za prekrasnu šetnju od Gornjega grada Iloka prema Donjem gradu, vaš će doživljaj biti savršen i krajnje ugodan. Uživat ćete šetajući prekrasnom alejom platana uz izniman i veličanstven pogled na gornji dio grada, na njegove povijesne zidine, na crkvu i samostan Svetog Ivana Kapistrana te na dvorac Odescalchi. Nastavite li ugodnu šetnju i romantičnom šetnicom uz Dunav, uživat ćete u toj predivnoj rijeci i zelenilu oko nje; sjetite se i nekog Straussova valcera jer ni on nije mogao odoliti čarima i ljepoti ove poznate europske rijeke. Dunav kroz svoju povijest i sadašnjost povezuje i zbližuje tolike narode.

Osobito je impresivan i zalazak sunca na Dunavu.

Autor: https://www.ilok.hr/ / Slobodan Bukvić, Croatia Airlines, “Croatia”, zima 2019/20

Fotografije: Ivan Ripić

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Euharistijsko čudo u Ludbregu

Read Next

Muzej Like Gospić