Otkrijte mistični svijet Vučedola

Vučedol – Pariz neolitika, mjesto gdje je prije više od pet tisuća godina život bujao. Civilizacija je to revolucionarnih otkrića koja su istovremena i po svome značaju ravna egipatskoj, mezopotamskoj i kineskoj civilizaciji, a Vučedol kao njezino središte s pravom se može nazvati europskom Trojom. Vučedolska kultura (3000. – 2500. pr. Kr.) proširila se iz matičnog prostora nastajanja na područje današnjih 13 europskih zemalja.


Godine 2015. otvoren je Muzej vučedolske kulture, smješten in situ u podnožju arheološkog lokaliteta Vučedol na desnoj obali Dunava, 5 km nizvodno od Vukovara.


Vučedol je jedan od najznačajnijih arheoloških lokaliteta Europe, a prezentiran je u ovom jedinstvenom muzeju posvećenom jednoj pretpovijesnoj kulturnoj pojavi, civilizaciji trećega tisućljeća prije Krista. Muzej je već postao prava atrakcija, jer je na jednom mjestu na zanimljiv način predočena i približena naša dugogodišnja povijest i trajanje.

Muzej vučedolske kulture je vrhunski arheološki, muzeološki i arhitektonski projekt koji u svome muzejskom postavu prezentira kulturni fenomen jedne civilizacije kroz njezin svakodnevni život ali i duhovna, intelektualna i revolucionarna tehnološka dostignuća.

Tako ovdje možete vidjeti prvi indoeuropski kalendar Orion, utemeljen na promatranju zimskog neba, saznati da su Vučedolci proizveli prvu broncu na svijetu i prvu pilu u Europi, da su imali bogatu gastronomiju, proizvodili pivo, voljeli su glazbu, znali računati vrijeme ali i ostali zapamćeni kao vrsni keramičari po predivnim keramičkim posudama ukrašenim inkrustacijama, od kojih je najpoznatija vučedolska golubica koja višestrukim porukama, sadržajima i značenjem prelazi granice, ne samo Vukovara, nego i Hrvatske. Ili je ipak o jarebici riječ – to ćete najbolje sami otkriti…


Sve se mijenjalo, išlo naprijed, samo je Dunav ostao isti… Jedinstven u svojoj snazi, nezaustavljiv u svom putovanju, moćan u očima promatrača! A njegovim brzacima su i prije pet tisuća godina plovili veliki čamci – monoksili koje su izrađivali Vučedolci i kojima su išli u ribolov.
Još je nešto ostalo isto – ljubav čovjeka, starosjedioca i tog moćnog Dunava: to je neraskidiva veza, toliko postojana i jaka, da ju ni vrijeme nije moglo oslabiti. Naprotiv!
Vjera je Vučedolce, kao i nas danas, održavala i održala, imali su svoje rituale i običaje koji su nam predočeni kroz cijeli postav muzeja. Na nama je da ih i dalje čuvamo od zaborava.

U tihe večeri, zagledani u zvjezdano nebo, sjetite se onih prije vas i posjetite nas.
Čekamo vas!

Autor: https://turizamvukovar.hr/

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Novaljski makaruni na iglu

Read Next

Dani malostonskih kamenica