Gospić – grad pod Velebitom mjesto odmora, rekreacije i mira

Gospić je administrativno središte Ličko – senjske županije. Ono što je najznačajnije za Liku jest da je to najzelenija regija u Hrvatskoj. U Lici se nalaze NP Plitvička jezera, Park prirode Velebit, NP Sjeverni Velebit i NP Paklenica. Regija je to u kojoj svoje mjesto za odmor i uživanje pronalaze brojni turisti iz Hrvatske i cijelog svijeta. Gospić je vrlo miran grad u kojemu postoje mnogi sadržaji koji mogu zainteresirati aktivne turiste, planinare, bicikliste.

Valja istaknuti kako Gospić ima osam biciklističkih staza ukupne dužine 397 km koje nose zajednički naziv „Putovima Velebita i velikana“, a koje povezuju mjesta u okolici Gospića pa sve do Štirovače – prostrane doline u podnožju Velebita.

Osim biciklizma u Gospiću često borave i planinari te ljubitelji adrenalinskih sportova. U Rizvanuši, samo par kilometara od Gospića smješten je Rizvan City – pustolovno – izletnički centar u kojemu turisti mogu noćiti u ličkoj kući izrađenoj od tradicijskih materijala, kampirati ili iznajmiti bungalov.

Planinari i drugi ljubitelji prirode svoj mir pronalaze u Velebitu – najdužoj planini u Hrvatskoj. Ono što Gospić čini posebnim je mogućnost boravka i noćenja na svježem planinskom zraku, a za samo pola sata mogućnost kupanja na jednoj od primorskih plaža podno Velebita u Karlobagu. Takav luksus malo tko na svijetu ima. Mogućnost smještaja u Gospiću velika je; dva hotela i veliki broj privatnih smještaja u prelijepim kućama i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u samom gradu i selima u okolici. Osim po prelijepoj prirodi Gospić i Lika poznati su i po bogatoj gastronomskoj ponudi, poglavito domaće hrane pripremljene na tradicionalan način. Svatko tko dođe u Gospić svakako bi trebao posjetiti Memorijalni Centar Nikola Tesla u Smiljanu – rodnom mjestu velikog znanstvenika i vizionara Nikole Tesle.

Autor: http://gospic.hr/

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Ludbreg – grad u centru svijeta

Read Next

Nova pozornica u Šibeniku – Kuća umjetnosti Arsen