Ludbreg – grad u centru svijeta

Za razliku od mnogih znanih gradova i svjetskih središta, Ludbreg je jedini grad u centru svijeta. To je grad čuda i legendi, koji će svakoga gosta očarati spojem vjerske, povijesne, znanstvene, stručne i umjetničke građe, zanimljivim pričama, osebujnim humorom i bezuvjetnim gostoprimstvom.

Ludbreško svetište Predragocjene Krvi Kristove, jedinstveno je u Hrvatskoj, a među rijetkima i u kršćanskom svijetu, priznato bulom pape Leona X još 1513. godine, čemu je prethodio čudesan događaj iz 1411. godine, kada se u kapelici vlastelinskog dvorca za vrijeme služenja svete mise čudom pojavila Krv Kristova.

U današnje vrijeme dvorac Batthyany dom je Restauratorskog centra Ludbreg, kulturne institucije međunarodnog značaja, a u kapelici Sv. Križa stalni je postav izložbe arhivske građe vezane uz povijest grada. Zavjetna kapela Hrvatskog sabora, čijom je izgradnjom ispunjen davni zavjet Hrvatskog sabora iz 1739. godine, zajedno s postajama Križnog puta čini jedinstvenu izložbu mozaika od murano stakla na otvorenom, a u Župnoj crkvi Presvetog Trojstva od 18. stoljeća se čuva Relikvija – ampulica s Krvi Kristovom u monstranci (pokaznici) izrađenoj još 1721. godine.

Centar svijeta nalazi se upravo u Ludbregu kao i najviši kip Svetog Vinka na svijetu čiji se jedinstveni vidikovac smjestio usred vinorodnih brežuljaka ludbreške Podravine.

Još mnogo zanimljivosti i neotkrivenih priča krije se na istoku Varaždinske županije zato – dobrodošli u Ludbreg!

Autor: http://ludbreg.hr/

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Advent pun ljubavi – čarolija Božića u Vukovaru

Read Next

Gospić – grad pod Velebitom mjesto odmora, rekreacije i mira