Advent pun ljubavi – čarolija Božića u Vukovaru

Paljenjem prve adventske svijeće u Gradskom muzeju Vukovar, u sklopu 22. vukovarskih adventskih svečanosti, započeo je ovogodišnji Advent u Vukovaru.

Uz raznovrstan i bogat program na nekoliko lokacija, od Gradskog muzeja Vukovar, Hrvatskog doma Vukovar, Gradske knjižnice Vukovar, crkve sv. Filipa i Jakova te Adventskog trga kojim se se uz predbožićni šušur ovih dana šire mirisi blagdanskih delicija, posjetitelji mogu doživjeti onaj iskonski Advent, koji će ih vratiti u bezbrižne dane djetinjstva i probuditi zatomljena sjećanja na slike i mirise Božića, skrivene u najdubljem kutku srca.

Blagdanskom ugođaju ove godine posebno pridonosi kupola s bajkovitim kutkom Djeda Božićnjaka, a koji je čarobnom blagdanskom atmosferom i uređenjem nezaobilazno odredište za male i velike. Ovdje se održavaju kreativne radionice, čitaju božićne priče, sije se pšenica na sv. Luciju, snimit će se bezbroj nezaboravnih fotografija, a vjerujemo da niti Djed, glavom i bradom, neće moći odoljeti ovoj čaroliji! Uz mnoštvo božićnih predstava i koncerata na Adventskom trgu tu su i Polarne priče u Gradskoj knjižnici Vukovar i božićni vlakić i fijaker koji će vas povesti u nezaboravnu vožnju ulicama Vukovara, ukrašenim tisućama lampica.

U crkvi sv. Filipa i Jakova održan je i jubilarni 20. božićni koncert Tiha noć u Vukovaru na kojem su renomirani hrvatski izvođači pjevali najljepše tradicionalne božićne pjesme, dijeleći na taj način radost nadolazećeg blagdana Božića. Posebno se veselimo već tradicionalnom uprizorenju živih jaslica, nagradnoj igri uz mobilnu aplikaciju Magic Advent kao i već tradicionalnom puštanju letećih lampiona – Nebo puno želja.

Vukovar je poseban u prosincu, jer je to i inače posebno doba godine, ispunjeno dobrotom, ljubavlju, nadom. Svako doba godine ima neke svoje posebnosti koje kriju nadoživljene čari.

Ako pitate Vukovarce kada je njihov grad najljepši, mišljenja su različita i ne mogu se odlučiti i dati jedinstven odgovor. Jer oni svoj grad vole uvijek, u svako godišnje doba.

Stoga, kad god se odlučili doći, bit će vam lijepo. Ovo je ipak EDEN destinacija, što znači nedovoljno istraženi turistički dragulj.

Vukovar je i grad muzeja. Osim Gradskog muzeja Vukovar i Muzeja vučedolske kulture, odnedavno je za javnost otvoren i Franjevački muzej Vukovar. Tu je i Dunav koji nudi osvježenje, ali i vožnju turističkim brodom. Vukovar ide naprijed, razvija se, raste. Prošao je on svoju kalvariju, ali to ga nije slomilo, ima svoj Vukovarski nokturno koji je i tuga i ponos, ali ima i Dunav i Vuku, Vučedol i Adicu, osobe i građevine po kojima je poznat, turističke sadržaje i ugostiteljsku ponudu. Ima i i Vučedolsku golubicu kao sinonim mira i kontinuiteta života.

Upravo se iz proživljene boli ponovno izdignuo Advent pun ljubavi koji vraća vjeru u one prave, iskonske vrijednosti, koje su dio naše tradicije.

Autor: https://turizamvukovar.hr/

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Zdravstveni turizam

Read Next

Ludbreg – grad u centru svijeta