Zdravstveni turizam

Čovjek je od pamtivijeka povezan s prirodom i njezinim ljekovitim činiteljima koji su se koristili u zdravlju i bolesti. Ljudske su nastambe već u pretpovijesti bile smještene blizu izvora termomineralnih voda. U prošlosti, kao i danas, česta su putovanja u lječilišta ili destinacije čija je primarna svrha održavanje zdravlja.


Hrvatska ima bogatu tradiciju zdravstvenog turizma u Europi zbog obilja svojih prirodnih ljekovitih činitelja, koji su ogroman kapital i potencijal za daljnji razvitak turizma općenito.
U Hrvatskoj su već u antičko doba djelovale Aquae Balissae (Daruvarske toplice), Aquae Vivae (Krapinske Toplice) i Aquae Iasae (Varaždinske Toplice). U rimsko doba također su se koristili mnogi izvori naših termomineralnih voda i peloida. U njima su sagrađena kupališta za odmor, liječenje i oporavak rimskih vojnika, bogataša i običnih ljudi.

Nakon srednjega vijeka, kada se prirodni ljekoviti činitelji slabije koriste, nastaje procvat njihova korištenja od druge polovice 18. stoljeća do naših dana. Od tada se razvijaju balneologija (lat. balneum = kupelj, grč. λόγος = znanost), talasologija (grč. θάλαττα = more, grč. λόγος = znanost) i klimatologija (grč. κλίμα = nagib, λόγος = znanost), znanosti koje proučavaju prirodne ljekovite činitelje kopna, mora i atmosfere, kao i načine i rezultate njihove primjene u zdravom i bolesnom ljudskom organizmu.
Prirodni ljekoviti činitelji kao dijelovi prirode, prirodnine, povoljno djeluju na očuvanje i unapređenje zdravlja, poboljšanje vrsnoće života, kao i za sprečavanje, liječenje ili oporavak od različitih bolesti. Prema naravi dijele se u tri skupine: klimatske, morske i topličke (balneološke) činitelje.


Klimatski činitelji su: promjena klimatskog mjesta, klimatska počela i činitelji, klimatski postupci, čistoća zraka, sunčevo zračenje, morski činitelji, kraške špilje, rudnici soli.

Morski činitelji su: klima, čistoća zraka, morska voda, alge, biljni pokrov, šetnice i staze, sunčevo zračenje, pijesak, solanski peloid, morski peloid (liman).
Toplički (balneološki) činitelji su: peloidi, naftalan, klima, čistoća zraka, biljni pokrov, šetnice i staze, sunčevo zračenje.

Za optimalan rezultat primjene prirodnih ljekovitih činitelja, na njihovu nalazištu ili mjestu primjene, potrebno je zadovoljiti sljedeće lječilišne uvjete: dnevni raspored, zdrava i/ili dijetalna prehrana, isključenje pušenja, alkohola, droga i štetnih navika, jutarnja tjelovježba, boravak na čistom zraku, društveni, kulturni, rekreacijski, športski i duhovni programi, kao i isključenje buke i zagađenja zraka česticama i svjetlom.

Autor: mr.sc. Goran Ivanišević

Fotografija: Luka Tambača

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Poslovni turizam

Read Next

Advent pun ljubavi – čarolija Božića u Vukovaru